2022. 10. 09. - 08:00

Meghökkentő – kimutatja a férgeket a növényekben ez a digitális eszköz

Meghökkentő – kimutatja a férgeket a növényekben ez a digitális eszköz

Képes a növényekben élősködő fonálférgek kimutatására műholdfelvételeken keresztül egy digitális eszköz. Ezek a férgek éves szinten tetemes termésveszteséget okoznak világszerte.

Digitális eszköz mutatja ki a növényekben élősködő fonálférgeket, műholdfelvételeken keresztül – a megoldást a Syngenta Crop Protection dobta piacra. A módszer a növényi parazita fonálférgek fertőzöttségének diagnosztizálására szolgál a növényekben, műholdakról készült fényképek elemzésével.
 
A növényi parazita fonálférgek talajban élő mikroszkopikus paraziták, amelyek a növények gyökereiből táplálkoznak, s utat nyitnak a további gombás fertőzések felé, veszélyeztetve a növény egészségét – ezzel természetesen a termés minőségét és a termést is.
 
A káros fonálférgek évente elképesztő termésveszteséget okoznak világszerte. Olvasd el: Magyarországon is megjelenik a népszerű mezőgazdasági robot
 
Digitális eszköz mutatja ki a növényekben élősködő fonálférgeket, műholdfelvételeken keresztül
Digitális eszköz mutatja ki a növényekben élősködő fonálférgeket, műholdfelvételeken keresztül
 
A Syngenta digitális eszköze szabadalmaztatott algoritmust használ a mezőgazdasági mezők, táblák műholdak készítette képeinek elemzésére. Ezzel lehetővé teszi a növényi parazita fonálférgek magas fertőzöttségű területeinek azonosítását a haszonnövényekben, s megbecsüli  a mikroszkopikus paraziták okozta potenciális veszteségeket. 
 
Az eszköz alkalmazásával a gazdálkodók gyorsan módosíthatják a szántóföld kezelését, így elkerülhetik a termésveszteséget, valamint optimalizálhatják az inputok felhasználását, javítva gazdaságuk fenntarthatóságát – mondta el a Syngenta.
 
A Syngenta először Brazíliában értékesíti szójababtermesztőknek a szolgáltatást. A brazil cég szerint a növényi parazita fonálférgek a szójababtermelésben évi 5,4 milliárd dollárt meghaladó veszteséget okoznak. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít a káros fonálféreg-irtásban
 
Eddig a növényi parazita fonálférgek fenyegetése nagyrészt láthatatlan volt és nem is értették azt kellő mértékben - becslések szerint azonban a brazil gazdálkodók a hozamuk akár 30 százalékát is elveszítik az erősen fertőzött területeken.
 
A digitális eszköz a svájci székhelyű AgTech startup céggel, a Gamaya SA-val folytatott több éves együttműködés eredményeként jött létre – miután a svájci Lausanne Szövetségi Technológiai Intézet kivált belőle.
 
A Syngenta a digitális megoldást saját digitális technológiai platformjába, a Cropwise-ba is integrálja.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.