2021. 05. 11. - 09:30

Mesterséges intelligencia segít a káros fonálféreg-irtásban

Mesterséges intelligencia segít a káros fonálféreg-irtásban

Nem kevés gonddal jár a tevékenységük: a parazita fonálférgek évente 125 milliárd dollárnyi mezőgazdasági kárt okoznak a világon. Kutatók most mesterséges intelligenciát vetettek be ellenük.

Valószínűleg nagyon sok gazda örülne, ha könnyen megszabadulhatna a parazita fonálférgektől. Nem is csoda, hiszen éves szinten 125 milliárd dollárnyi kárt okoznak szerte a világon. A nagy és változatos étvágyú földalatti lakók egyszerűen végzik dolgukat a talaj takarásában.
 
A Floridai Egyetem kutatói azonban most felfedeztek egy új módszert, hogy a problémát más módon közelítsék meg.
 
Mesterséges intelligencia használatával gyorsabban és pontosabban képesek azonosítani a fonálférgeket – a pusztító és a hasznos típusokat is. Olvasd el: Megjósolja az ártalmas feketefű növekedését az algoritmus
 
Mesterséges intelligencia segíthet megvédeni a növényeket a káros fonálférgektől
Mesterséges intelligencia segíthet megvédeni a növényeket a káros fonálférgektől
 
Peter DiGennaro, a Floridai Egyetem Élelmiszer és Mezőgazdaságtudományi Intézet rovartani és nematológia egyetemi adjunktusa, valamint Alina Zare, a Herbert Wertheim Mérnöki Főiskola professzora, egyben a Floridai Egyetem Gépi Tanulási és Érzékelési Laboratóriumának igazgatója vezette a kutatást.
 
Munkájuk bekerült a 20 projekt közé, amelyek 50 ezer dolláros támogatásban részesültek 2020-ban az UF Mesterséges Intelligencia Kutatási Katalizátor Alapon keresztül.
 
„Megvoltak már a mesterséges intelligencia algoritmusaink, de eddig nem ilyen célra használtuk őket – magyarázta Alina Zare. - A fonálférgek képeire kell alkalmaznunk ezeket, szükséges továbbfejleszteni és érvényesíteni a probléma algoritmusát.”
 
DiGennaro hozzátette: a termelőknek gyors módszer kell a talajukban élő növényi parazita fonálférgek felismerésére, hogy eldöntsék, hogyan történjen a kezelés. Olvasd el: A növény szintjén méri a víz-stresszterhelést a jövő technológiája
 
A mesterséges intelligencia segít a kezdeti diagnózisban, gyorsabbá és olcsóbbá téve a folyamatot – így a gazdák tudni fogják, mely férgek élnek a földjeiken, s potenciálisan megmenekülhetnek a költséges kezelési módszerek alkalmazásától, vagy a növények elvesztésétől, amelyek a nem azonosított féregproblémákból adódnak.
 
A kutatók évente csaknem 7 ezer mintát kapnak floridai kereskedelmi termelőktől és lakosoktól - a laboratóriumi szakemberek azt tervezik, minden mintát digitális mikroszkóppal vizsgálnak meg, amely mintánként körülbelül 15 ezer képet rögzítene.
 
A mesterséges intelligencia technológiának megvan a képessége arra, hogy a jelenleg manuálisan végrehajtott folyamatok egy részét automatizálja. Ahhoz, hogy a fonálféreg-azonosítás folyamatát felgyorsítsák, DiGennaro és Zare gépi tanulási algoritmust hoz létre.
 
Ha a projekt sikert arat, a kutatók azt is meg tudják mondani a termelőknek, mely gazdálkodási módszerek lennének a legalkalmasabbak növényeik védelmére.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.