2023. 04. 06. - 08:30

Megjósolhatja a mesterséges intelligencia, hogyan szavazunk?

Megjósolhatja a mesterséges intelligencia, hogyan szavazunk?

Vajon képes megjósolni a mesterséges intelligencia, hogyan fogunk szavazni a következő választásokon? Erre a kérdésre kaptak választ a tudósok.

Egy új tanulmány bebizonyította, hogy a mesterséges intelligencia (MI) képes válaszolni összetett, felmérésben szereplő kérdésekre, akár egy igazi ember.
 
Az olyan mesterséges intelligencia technológiák, mint például a ChatGPT, látszólag számos dolgot tesznek meg ma már: kódot írnak, zenét komponálnak, valósághű képeket is készítenek, melyekről azt hinnénk, profi fotósok munkái. Társítsuk ehhez a gondolkodást, az emberként reagálást is.
 
Az amerikai Utah állambeli Brigham Young Egyetem (BYU) készített a közelmúltban egy tanulmányt, mely bizonyítja, hogy a mesterséges intelligencia tud úgy válaszolni összetett felmérési kérdésekre, mint egy valódi ember.
 
Ahhoz, hogy meghatározzák a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségét az emberi válaszadók helyettesítésére a felmérés jellegű kutatásokban, a BYU politológia és számítástechnika professzoraiból és végzős hallgatóiból álló csapata a GPT-3 nyelvi modell programozott algoritmusainak pontosságát tesztelte. Ez a modell utánozza az emberi elképzelések, attitűdök és a szubpopulációk szociokulturális összefüggései közötti bonyolult kapcsolatot.
 
Az egyik kísérletben a kutatók mesterséges személyiségeket hoztak létre, olyan jellemzőket rendelve az MI-hez, mint a faj, az életkor, az ideológia és a vallásosság; majd tesztelték, vajon a mesterséges személyek ugyanúgy szavaznának-e, mint az emberek a 2012-es, 2016-os és a 2020-as amerikai elnökválasztáson.
 
Az American National Election Studies (ANES) tanulmányok segítségével az összehasonlító emberi adatbázisuk esetében nagymértékű egyezést találtak a mesterséges intelligencia és az emberek szavazása között.
 
„Tökéletesen meglepett, milyen pontos az egyezés - mondta David Wingate, a BYU számítástechnika professzora és a tanulmány társszerzője. - Különösen érdekessé teszi a dolgot, hogy a modellt nem politológiára, csak az internetről letöltött százmilliárd szónyi szövegre képezték ki. A kapott következetes információ azonban nagyon összefüggött azzal, hogyan szavaztak valójában az emberek.” Olvasd el: Nő vagy férfi? A mesterséges intelligencia megmondja
 
Megjósolhatja a mesterséges intelligencia, hogyan szavazunk?
Megjósolhatja a mesterséges intelligencia, hogyan szavazunk?
 
Egy másik kísérlet során mesterséges személyeket kondicionáltak, hogy válaszokat kínáljanak egy interjú jellegű felmérésben, ismét az ANES-t használva emberi mintaként. Jelentős hasonlóságot találtak az emberi és a mesterséges intelligencia válaszok árnyalt mintái között.
 
Az innováció izgalmas kilátásokat rejt a kutatók, marketingszakemberek és közvélemény-kutatók számára. A tudósok egy olyan jövőt képzelnek el, ahol a mesterséges intelligenciát alkalmazhatják jobb felmérési kérdések megfogalmazására, hozzáférhetőbbé és reprezentatívabbá finomítva azokat; sőt, még nehezen elérhető populációkat is szimulálhatnak. Felmérések, szlogenek tesztelésére ugyancsak használható az MI fókuszcsoportok előfutáraként. Olvasd el: Többmillió fehérje szerkezetét képes megjósolni a mesterséges intelligencia
 
„Megtanuljuk, miként járulhat hozzá a mesterséges intelligencia az emberek jobb megértéséhez - mondta Ethan Busby, a BYU politológia professzora. - Nem helyettesíti őket, de segít abban, hogy hatékonyabban legyen a tanulmányozásuk. Képességeink bővítéséről van szó, nem pedig lecseréléséről. Segíthet hatékonyabbá tenni az emberekkel végzett munkánkat, mivel lehetővé teszi felméréseink és üzeneteink előzetes tesztelését.”
 
S noha nagy nyelvi modellek kiterjedt lehetőségei érdekesek, a mesterséges intelligencia térnyerése számos kérdést vet fel. Például, hogy mennyit tud valójában? Mely népesség számára lesz előnyös ez a technológia, s melyikre lesz negatív a hatása? Miként védhetjük meg magunkat a csalóktól és azoktól, akik manipulálják az MI-t, hogy kifinomultabb adathalászatot hozzanak létre?
 
Bár ennek nagy része még meghatározásra vár, a tanulmány lefektet egy kritériumrendszert, amely alapján a jövő kutatói megmondhatják, mennyire pontos egy mesterséges intelligencia modell a különböző témakörökben.
 
„Pozitív előnyöket látunk majd, mert az MI új képességeket fog felszabadítani - mondta Wingate, megjegyezve, hogy a mesterséges intelligencia sokféle munkakörben segíthet az embereknek hatékonyabbá válni. - Negatív dolgokat is tapasztalunk majd, mert a számítógépes modellek néha pontatlanok, olykor pedig elfogultak. Ez továbbra is fel fogja kavarni a társadalmat.”
 
Busby szerint a mesterséges személyek felmérése nem helyettesítheti a valódi emberek felmérésének szükségességét. Az akadémikusoknak és más szakértőknek pedig össze kell fogniuk, hogy meghatározzák a mesterséges intelligencia-felmérés etikai határait a társadalomtudományokkal kapcsolatos kutatásokban.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.