2020. 09. 27. - 08:00

Megjósolja gondolatainkat a mesterséges intelligencia – képeket alkot belőlük

Megjósolja gondolatainkat a mesterséges intelligencia – képeket alkot belőlük

Meglepő technikát fejlesztettek ki a Helsinki Egyetem kutatói, melynek során a számítógép az emberi agyi jelek figyelemmel kísérésével modellezi a vizuális érzékelést, azaz képes megjósolni a gondolatokat.

Képes előrejelezni az ember gondolatait a számítógép és képeket alkotni belőlük. A Helsinki Egyetem kutatói kialakítottak egy technikát, melyben a számítógép modellezi a vizuális érzékelést az emberi agyi jelek figyelésével. Bizonyos értelemben ez olyan, mintha a számítógép megpróbálná elképzelni, mire gondol az ember.
 
Majd ennek eredményeként képes teljesen új információkat létrehozni, például olyan, kitalált képeket előállítani, amilyeneket még soha nem láttunk. Olvasd el: Agy-gép interfészt alkot egy új implantátum
 
A technika alapja egy új agy-számítógép interfész. Korábban hasonló agy-számítógép interfészek is képesek voltak arra, hogy egyirányú kommunikációt folytassanak az agy és a számítógép között, például megírjanak leveleket vagy mozgassák a kurzort.
 
A számítógép előrejósolhatja az emberi gondolatokat
A számítógép előrejósolhatja az emberi gondolatokat
 
A jelek szerint ez az új tanulmány az első, melyben a számítógépes információt és az agyi jeleket egyszerre modellezték a mesterséges intelligencia módszereivel. A képek, amelyek megfeleltek a résztvevők által elképzelt vizuális jellemzőknek, az emberi agy válaszai és egy generatív ideghálózat közötti interakció révén jöttek létre. Olvasd el: Malac, chippel az agyában - Elon Musk előrukkolt vele
 
A tanulmányt a Scientific Reports folyóirat közölte.
 
Mi a neuroadaptív generatív modellezés?
 
A kutatók a fenti módszert neuroadaptív generatív modellezésnek hívják. A technika hatékonyságát értékelő vizsgálatban összesen 31 önkéntes vett részt. Az alanyoknak több száz mesterséges intelligencia által generált képet mutattak különböző külsejű emberekről, miközben rögzítették EEG-jüket.
 
Az embereket arra kérték, összpontosítsanak bizonyos jellemzőkre, például idősnek látszó vagy mosolygó arcokra. A gyors egymásutánban bemutatott arcképsorozat megtekintése közben az alanyok EEG-jeit idegi hálózatba táplálták, mely kikövetkeztette, észlelte-e az agy bármilyen olyan  képet, amely megfelel az alanyok által keresetteknek.
 
Ezen információk alapján a neurális hálózat adaptálta becslését arra vonatkozóan, milyen arcokra gondolnak az emberek. Végül a résztvevők kiértékelték a számítógép által készített képeket - és szinte tökéletesen megfeleltek azoknak a tulajdonságoknak, melyekre a résztvevők gondoltak. A kísérlet pontossága 83 százalékos volt.
 
A technika ötvözi a természetes emberi reakciókat a számítógép új információ-alkotó képességével. A kísérletben a résztvevőket csupán arra kérték, nézzék meg a számítógép által létrehozott képeket. A számítógép viszont modellezte a megjelenített képeket és az emberi reakciókat az emberi agy válaszainak felhasználásával. Ebből a számítógép egy teljesen új képet hozhat létre, amely megfelel a felhasználó szándékának”- mondta el Tuukka Ruotsalo, a Finn Akadémia Finn Akadémia tudományos munkatársa és a Koppenhágai Egyetem docense.
 
Az emberi arc képeinek létrehozása egyébként csupán egy példa a technika lehetséges felhasználására. Mint azt Ruotsalo megjegyezte, ha szeretnénk illusztrálni vagy rajzolni valamit, de úgy érezzük, nem megy, a számítógép segít elérni célunkat. Megfigyeli a figyelem középpontját és megjósolhatja, mit szeretnénk létrehozni. Jelentősen javíthatja a kreatív munkát.
 
Michiel Spapé vezető kutató hozzátette: a technika gondolatokat ismer fel, inkább reagál az asszociációkra. Mindez pszichológiai szempontból is igen érdekes.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.