2020. 09. 03. - 09:10

Malac, chippel az agyában - Elon Musk előrukkolt vele

Malac, chippel az agyában - Elon Musk előrukkolt vele

Azok után, hogy az emberek és a gépek összekötéséről beszélt, Elon Musk bemutatta a malacot, amelynek egy érme méretű chipet ültettek az agyába.

Bemutatta Gertrude-ot, a malacot Elon Musk. A milliárdos vállalkozó nem várt sokáig cége eredményeinek élethű preneztálására: az állat agyába egy érme méretű chipet ültettek, hogy demonstrálják, hogyan lehet létrehozni egy működő agy-gép interfészt.
 
„Olyan ez, mint egy Fitbit a koponyában, apró drótokkal” – fogalmazott Musk egy internetes műsorban.
 
Startup cége, a Neuralink 2019-ben indította el kísérleteit emberekkel is. Az agy-gép interfész lehetővé teszi, hogy a neurológiai betegségben szenvedők kontrollálni tudják telefonjaikat vagy számítógépeiket az agyuk segítségével. Olvasd el: Elon Musk bemutatja a működő agy-hackelő készüléket?
 
Elon Musk azonban azzal nem értett egyet, hogy ezek a chipek felhasználhatóak lennének olyan állapotok gyógyítására, mint a demencia, a Parkinson-kór és a gerincvelő-sérülések.
 
A malac tevékenységét az agyába ültetett chip segítségével lehet követni
A malac tevékenységét az agyába ültetett chip segítségével lehet követni
 
A hosszú távú cél egy olyan kor bevezetése, melyet a sikeres vállalkozó „emberfeletti megismerés” korszakaként említ, hogy az emberek megküzdhessenek a mesterséges intelligencia rendkívüli erejével, mely akár el is pusztíthatná az emberi fajt. Olvasd el: Íme az agyhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia-eszköz
 
Gertrude egyike volt a három malacnak, melyek részt vettek a pénteki webcast bemutatón. Eltartott egy ideig, amíg „beindult”, de miután evett és szalmát szippantott, az aktivitását ábrázoló grafikonon megjelent a tevékenysége. Ezt követően az állat szinte teljesen ignorálta a rá irányuló figyelmet.
 
Az agyában lévő processzor vezeték nélküli jeleket küldött, jelezve az idegi aktivitást az orrában, amikor ételt keresett.
 
Elon Musk elmondta: az eredeti Neuralink-eszköz, melyet 1 évvel ezelőtt hoztak nyilvánosságra, egyszerűsítve és kicsinyítve lett.
 
„Most valójában nagyon szépen illeszkedik a koponyába. A haj alatt elhelyezhető és el is felejthető” – fogalmazott.
 
A 2017-ben alapított Neuralink jelentős időt szánt a lehető legjobb tudósok megtalálására. Az eszköz, amelyet kifejlesztettek, valójában egy apró szonda, mely több mint 3 ezer elektródát tartalmaz. Ezek az emberi hajnál is vékonyabb, rugalmas szálakhoz vannak rögzítve, s több mint ezer agyi idegsejt aktivitását képesek felügyelni.
 
Ari Benjamin, a Pennsylvaniai Egyetem Kording laboratóriumának munkatársa a BBC News-nak azt mondta: a technológia valódi buktatója az emberi agy puszta összetettsége lehet.
 
„Miután megkapják a felvételeket, a Neuralink-nek dekódolnia kell ezeket, s egyszer elérhetik azt az akadályt, amelynél előjöhet az agyműködés alapvető ismeretének hiánya - függetlenül attól, hogy hány idegsejtből rögzítenek” – fogalmazott a szakember.
 
Hozzátette: a célok és a mozgástervek dekódolása nehéz, ha nem értjük az idegkódot, amelyben ezeket a dolgok egymással kommunikálnak.
 
Elon Musk cégei, a SpaceX és a Tesla egyaránt megragadta az emberek képzeletét, azzal a kísérletével, hogy jelentős előrelépést igyekeznek elérni az űrrepülés és az elektromos járművek terén.
 
Egyelőre azonban mindkettőnél elmondható, hogy Musk merészen nyilatkozik a projektekről, melyeket hosszabb ideig tart megvalósítani, mint azt tervezték.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.