2021. 01. 11. - 09:45

Meglevő gyógyszerek új felhasználásait teszteli a mesterséges intelligencia

Meglevő gyógyszerek új felhasználásait teszteli a mesterséges intelligencia

Gépi tanulási módszert fejlesztettek ki a kutatók, mely hatalmas mennyiségű adatot használ annak eldöntésére: mely meglévő gyógyszerek javíthatják azon betegségeknek kimenetelét, amelyekre nem is lettek felírva.

A már jó ideje alkalmazott gyógyszerek más célra történő újra használása a célja annak a kutatásnak, melynek keretében a tudósok új gépi tanulási módszert fejlesztettek ki. A módszer óriási adatmennyiség begyűjtésével dönti el, mely meglevő gyógyszerek javíthatják azon betegségek lefolyását, amelyekre eredetileg fel sem írták őket.
 
A már működő gyógykészítmények újra alkalmazása nem új koncepció – elég csak a Botox-injekciókra gondolni, melyeket először a szemek kezelésére hagytak jóvá, ma pedig már a migrén-kezelésekben is alkalmazzák és csúcskozmetikai stratégiaként csökkenti a ráncokat. Olvasd el: A botox nemcsak a ráncok ellen jó
 
Ezen új felhasználásokhoz eljutni azonban általában időigényes és költséges randomizált klinikai vizsgálatokat jelent – biztosnak kell lenni abban, hogy az egyik rendellenességre hatásosnak ítélt gyógyszer hasznos egy másik betegség kezelésére is.
 
Mesterséges intelligencia elemzi, alkalmasak-e más betegségekre is a már meglevő gyógyszerek
Mesterséges intelligencia elemzi, alkalmasak-e más betegségekre is a már meglevő gyógyszerek
 
Most az Ohio Állami Egyetem kutatói olyan keretrendszert hoztak létre, mely a betegek hatalmas adatállományát nagy teljesítményű számításokkal ötvözi, hogy megtalálja az újbóli használatra érdemes gyógyszerjelölteket és azok becsült hatásait egy meghatározott eredmény érdekében. Olvasd el: A gyógyszerek közötti rossz kölcsönhatást csökkentheti a mesterséges intelligencia
 
S bár a tanulmány eredetileg olyan gyógyszerek újrahasználására összpontosít, melyek a szívelégtelenség és a stroke megelőzésére lettek kifejlesztve szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegeknél, a keretrendszer meglehetősen rugalmas – vagyis a legtöbb betegségre alkalmazható.
 
„Munkánk bemutatja, hogyan lehet használni a mesterséges intelligenciát egy gyógyszer páciensen történő tesztelésére, s felgyorsítani ezzel a hipotézisek létrehozását, illetve potenciálisan a klinikai vizsgálatot is” - mondta el Ping Zhang vezető szerző, az Ohio-i Állami Egyetem számítástechnikai, valamint mérnöki és biomedikus informatikai adjunktusa.
 
Hozzátette: soha nem pótolhatják az orvost azonban, mert a gyógyszerekkel kapcsolatos döntéseket mindig a klinikusok hozzák meg.
 
A tanulmányt a Nature Machine Intelligence szakfolyóirat közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.