2023. 09. 18. - 11:45

Megvan, ki indít először önjáró fuvarozóflottát Európában

Megvan, ki indít először önjáró fuvarozóflottát Európában

Már nem titok, melyik lesz az első vállalat Európában, amely önálló, vezető nélküli fuvarozók flottáját indítja el a közutakon.

Hamarosan megérkezhet Európa első fuvarozóflottája a közutakra: a Clevon vállalat, amely a vezető nélküli szállítás megújítójának számít – nem mellesleg hozzá tartozik a jelentős IKI litván élelmiszerbolt-lánc – elindítja Európa első autonóm robotszállító (ARC) flottáját.
 
Három sofőr nélküli fuvarozó nyújt majd napi kereskedelmi kézbesítési szolgáltatásokat Vilnius nyüzsgő belvárosában – a járműveket a LastMile szállítási platform üzemelteti. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Több mint 40 ország veti be az ételszállító robotokat
 
A Clevon robotflottája már elindult Vilniusban
A Clevon robotflottája már elindult Vilniusban
 
A rendeléseket az egyik IKI üzletben veszik át, majd szállítják ingyenesen a vásárlók belvárosi otthonába. A robotflotta viszi az árut: a gépek különböző méretű zárható rekeszekkel rendelkeznek, amelyek alkalmasak kisebb-nagyobb online élelmiszer rendelések teljesítésére.
 
A robotpark egy menetben hét vásárlói rendelést tud kiszállítani a főváros újvárosi és óvárosi kerületében – adta hírül a vállalat.
 
Tavaly a LastMile és a Clevon már végrehajtott kísérleti projektet Vilnius elővárosi Balsiai kerületében – ez volt az első vezető nélküli kézbesítő robottelepítés Litvániában. Három hónap alatt a robot körülbelül 2000 km-t tett meg és meglehetősen jó teljesítményt nyújtott. A vásárlók is szívesen próbálták ki az újítást.
 
A tesztek során kiderült, hogy a villanymotoroknak köszönhetően még hatékonyabban és rugalmasabban valósítható meg a szállítás, ráadásul kisebb környezetterheléssel. Sőt, akik rendelnek, még csúcsidőben is gyorsan megkapják az árut.
 
A kísérleti projekt azt is bebizonyította, hogy a robotok számos körülmény mellett képesek önállóan vezetni – esőben, burkolatlan utakon, hóban és eső után, a tócsákon át. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Újabb egyetemistáknak visz ételt a robot
 
 
A Clevon egyébként az első volt Európában, amely 2020-ban engedélyt kapott vezető nélküli fuvarozók üzemeltetésére a közutakon.
 
Most a jelek szerint ismét történelmet írnak, azzal, hogy elsőként telepítettek ARC-flottát kereskedelmi szállításokhoz Európa közútjain - Litvániában. A terjeszkedés azonban csak idő kérdése – Európában, de Amerikában és Közel-Keleten is tervezik a robotflotta bevezetését.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.