2022. 06. 26. - 08:00

Mellkasi CT - Napi 1 órát spórol meg az orvosoknak a mesterséges intelligencia

Mellkasi CT - Napi 1 órát spórol meg az orvosoknak a mesterséges intelligencia

Napi egy órát takarít meg a mesterséges intelligencia a mellkasi CT-értelmezés idejéből – állítják a kutatók egy prospektív randomizált tanulmányt követően.

Komoly időt spórol meg a mesterséges intelligencia (MI) a szakorvosoknak. A klinikai gyakorlatba építésével csökkenthetőek az ismétlődő feladatok, így nagyjából egy óra mellkasi CT-értelmezési időt takaríthat meg egy radiológus munkanapján – tudatta az ARRS American Journal of Roentgenology szaklap.
 
„Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely egy mesterséges intelligencia-támogató platform hatását méri fel a mellkasi CT-értelmezési időket illetően, valós klinikai környezetben - jegyezte meg U. Joseph Schoepf, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem (MUSC) munkatársa. - A platform integrálása a klinikai munkafolyamatba átlagosan 22,1 százalékkal mérsékelte az értelmezési időt három szív-mellkas radiológusnál, akik részére az MI-eredményeket elérhetővé tették.”
 
Schoepf és munkatársai 390 beteget vontak be a prospektív tanulmányba - 204 nőt és 186 férfit. Az alanyok átlagéletkora 62 év volt, s mindannyian átestek ambuláns mellkasi CT-n a Dél-Karolinai Orvosi Egyetemen, 2021. január 19-28. között.
 
Az AI-Rad Companion kereskedelmi szoftvermegoldás - melyet a németországi Siemens Healthineers készített - automatizált elemzéssel szolgált a szív-, tüdő- és mozgásszervi leletekről, beleértve a normál szerkezetek jelölését, szegmentálását és mérését, valamint a rendellenességek kimutatását, jelölését és mérését. Olvasd el: Növeli a CT angiográfia pontosságát a mesterséges intelligencia
 
Mellkasi CT - Napi 1 órát spórol meg az orvosoknak a mesterséges intelligencia
Mellkasi CT - Napi 1 órát spórol meg az orvosoknak a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia által jegyzett képeket és az automatikusan generált összesítő eredményeket a belga PACS - IMPAX 6 az Agfa Healthcare-től - tárolta. A mellkasi CT-vizsgálatokat véletlenszerűen 1:1 arányban osztották el az MI-asszisztált és nem MI-karok között, majd klinikai szempontból értelmezték, stopperóra segítségével. Olvasd el: Mesterséges intelligencia a rejtett szívbetegségek felderítésére
 
Végső soron az átlagos értelmezési idő jelentősen rövidebb volt mindhárom kardiothoracalis radiológus esetében az MI-asszisztált, mint a nem-MI karon.
 
Az átlagos különbség 93 másodperc, ami 22,1 százalékos csökkenésnek felel meg a mesterséges intelligencia asszisztált karon: pont 20 százalék és 24,2 százalék a kontrasztos és nem kontrasztos szkenneléseknél.
 
„Ha az automatizált mesterséges intelligencia-eredmények segítségével minden nap 1 óra értelmezési időt megtakaríthatunk – az eredmények alapján -, akkor a radiológusok ezt az időt más tevékenységekre fordíthatnák, legyen szó további klinikai teendőkről, például az eredmények közléséről a betegekkel, jelentések készítéséről, adminisztratív, oktatási és kutatási feladatokról” – vélik ​​a cikk szerzői.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.