2020. 11. 15. - 08:00

Mennyire termékeny a Mars talaja?

Mennyire termékeny a Mars talaja?

Amerikai geológusok mesterséges talajkeverékeket hoztak létre, amelyek a Marson található anyagokat utánozzák. A cél annak megállapítása, mennyire lehet ott termékeny a talaj.

Mesterséges talajkeveréket fejlesztettek ki a Georgia-i Egyetem geológusai az Egyesült Államokban. Ezek a keverékek a Marson talált anyagokat imitálják. A kutatók azért alkották meg őket, hogy megállapítsák, mennyire lehet termékeny a Marson levő talaj. Olvasd el: Élesebb szemmel lát a Marson a mesterséges intelligencia
 
Annak lehetősége ugyanis, hogy egyszer embereket küldjenek a Marsra, az élelmiszer-termesztés képességétől függ. A kutatók ezért igyekeznek meghatározni, miként lehetne a legjobban felhasználni a Marson már létező anyagokat.
 
„Szimulálni szeretnénk az anyagok bizonyos jellemzőit, amelyeket a Mars felszínén meg lehet találni - mondta Laura Fackrell, az UGA geológiai doktorjelöltje, a tanulmány vezető szerzője. - Ezen marsi keverékek ásványi összetételének vagy sótartalmának szimulálása sokat elárulhat a talaj potenciális termékenységéről. Az olyasmik, mint a tápanyagok, a sótartalom, a pH-érték teszik termékennyé a talajt. Annak megértése pedig, vajon a Mars talaja ebbe a spektrumba esik-e, kulcsfontosságú, hogy megtudjuk: életképes vagy sem, s vannak-e megvalósítható megoldások arra, hogy életképes legyen”. Olvasd el: Marsi önjáró robotokat tesztel Anglia
 
A kutatók igyekeznek megtudni, életképessé tehető-e a Mars talaja növénytermesztés céljából
A kutatók igyekeznek megtudni, életképessé tehető-e a Mars talaja növénytermesztés céljából
 
Az már kiderült, hogy a vékony légkör, a rendkívüli hideg és az alacsony oxigénszint ellenére a Mars felszíne a növényi esszenciális tápanyagok többségét tartalmazza - beleértve a nitrogént, a foszfort és a káliumot.
 
A tápanyagok jelenléte az egyik nagy akadályt már elgördíti az útból, de még mindig sok a kihívás.
 
„Az egyik probléma: az, hogy ott vannak, nem jelenti egyben azt, hogy a növények számára hozzáférhetőek lennének - mondta Fackrell. - Ha egy növényt a földbe teszünk, csak mert vas vagy a magnézium megtalálható benne, ettől még az a növény nem lesz fejlődőképes.”
 
Ráadásul, a tápanyagok mennyisége sem biztosan elegendő – vagy pedig olyan magas koncentrációban vannak jelen, hogy mérgezőek lehetnek a növényekre.
 
A szimulált marsi talajok felhasználásával Fackrell és kutatótársai felfedezték, hogy a mesterséges szimulánsok textúrája kérges és szárított – ez elárulja, hogy a Mars talajának lehet néhány váratlan állapota, amelyek megnehezítik a használatát.
 
A mezőgazdasági tudományban jártas tudósok a Földön alkalmazott megoldásokat igyekeznek adaptálni, s olyan ajánlásokat tesznek, amelyek a talaj öblítésétől kezdve oltóanyagok, például baktériumok vagy más gombák talajhoz adásáig terjednek, hogy elősegítsék a növények növekedését.
 
„A baktériumok és gombák bizonyos típusai hasznosak a növények számára, s képesek támogatni őket olyan stresszes körülmények között, mint amilyeneket a Marson láthatunk” - mondta Fackrel.
 
Hozzátette: bármi, amit a marsi gazdálkodásról megtudnak, segíthet a Föld kihívást jelentő környezeteiben a gazdálkodást illetően, s természetesen a fenntartható jövő építésében is.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.