2021. 11. 29. - 09:00

Mesterséges intelligencia – 200 km-ről végeztek agyműtétet robottal Kínában

Mesterséges intelligencia – 200 km-ről végeztek agyműtétet robottal Kínában

Mindössze 60 másodperc alatt végzett el távolról egy műtétet az 5G-vezérelt Remebot orvosi robot pekingi Tiantan kórházban.

Kétszáz kilométerről operáltak meg egy embert az orvosok Kínában. A szakértők 5G hálózat segítségével hajtották végre a távoli agyműtétet a pekingi Tiantan kórházban november elején.
 
A páciens egy Parkinson-kórban szenvedő beteg volt, aki csaknem 200 kilométerre, a Zhangjiakou First Kórházban feküdt.
 
A szakértők mély agyi stimulációt (DBS) végeztek rajta az 5G-vel működő Remebot orvosi robot segítségével. Olvasd el: Epehólyag-műtétet végzett a világ első mágneses robot-asszisztense
 
A szakértők 5G hálózat segítségével hajtották végre a távoli agyműtétet a pekingi Tiantan kórházban
A szakértők 5G hálózat segítségével hajtották végre a távoli agyműtétet a pekingi Tiantan kórházban
 
A Zhangjiakou műtőjében készült képeket valós időben küldték át a pekingi Tiantan 5G-s, távoli irányítóközpontjába, ahol a szakemberek ellenőrizhették a műtétet és megfigyelhették a páciens életjeleit, s irányítani tudták a robotot.
 
A Remebotot CT/MRI-kompatibilis képalkotó rendszerrel látták el, s mindössze 60 másodpercre volt szüksége, hogy elvégezze az idegsebészeti beavatkozást. Olvasd el: Így vágnak precízebben a robotok
 
Bizakodásra ad okot, hogy az 5G alkalmazásával megvalósítható, sebészeti robottechnológiák megjelenése időszerű - amennyiben a közelgő téli olimpia idején szükségessé válik a távolsági orvosi ellátás, az is megoldhatónak tűnik.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.