2021. 11. 25. - 08:20

Mesterséges intelligencia és robotok a főszerepben - Szuperkórház épül Budapesten

Mesterséges intelligencia és robotok a főszerepben - Szuperkórház épül Budapesten

Vadonatúj kórházat építenek 2022 tavaszán a magyar fővárosban. A szuperkórház Újbudán készül, 1,2 ember ellátására tervezik. Mesterséges intelligencia és robotika teszi majd a legmodernebb létesítménnyé.

Tavasszal kezdetét veszi Magyarország legkorszerűbb kórházának építése. A Dél-Budai Centrumkórházat 223 négyzetméteresre tervezték, 1,2 millió ember ellátására lesz képes. Fogadja a fővárosi, de a nyugat- és közép-magyarországi régió öt megyéjéből érkezőket is – írta meg az origo.hu.
 
A kiemelkedő beruházásról Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott számolt be, hangsúlyozva, hogy azért választották az újbudai Dobogó területét a kórház helyszínének, mert itt van elég hely és közlekedés szempontjából is alkalmas.
 
A cél magas minőségű ellátást biztosítani minden páciensnek ebben az ultramodern szuperkórházban – tudatta az origo.hu. Olvasd el: A katéter-navigáció a robotműtétek legnépszerűbbje
 
Robot végezte műtét Da Vinci robot segítségével
Robot végezte műtét Da Vinci robot segítségével
 
S hogy mitől lesz igazán különleges? A Dél-budai Centrumkórház (DBC) orvosi tekintetben is a legmodernebb lesz az országban. Előszöris, már a működtetéséért is egyedülálló, komplex algoritmusok vezérelte informatikai rendszer lesz felelős.
 
A robotika és a mesterséges intelligencia nagymértékben jelen lesz az intézményben: a szállítási feladatok jó részét a robotokra bízzák, az adatok tárolását, továbbítását digitális módon végzik – ezért lényegében papírmentes lesz a kórház.
 
Korszerű audio-video technológiákkal szerelik fel, interaktívvá téve az intézményt. Az adminisztrációt a mesterséges intelligencia teszi egyszerűbbé. A leletezést segítik a beszédfelismerő rendszerek, ahogyan a vizsgálati eredmények és zárójelentések megírásában is részt vehetnek. Olvasd el: Epehólyag-műtétet végzett a világ első mágneses robot-asszisztense
 
A robotasszisztensek képesek az információk automatikus rögzítésére, felviszik azokat az elektronikus nyilvántartásba, s ha kell, riasztják a személyzetet.
 
Természetesen a modern megoldásokra fel kell készíteni az épületet.
 
A hazánkban most még nem elérhető egészségügyi technológiákat eleve beletervezik az új kórházba, s a jövőbeli újításokat is lehet majd benne használni – adta hírül az origo.hu.
 
A robotokat napjainkban már sok helyen használják, a diagnosztizálástól a rehabilitációig. Egy-egy orvosi egyetemen már vannak a világon robotműtők, sebész robotok, egyelőre kísérleti szakaszban. A robotok alkalmazhatók érsebészetben, vakbélműtétnél vagy akár az idegsebészet területén. Nagy precizitást igénylő műveletekben igen jók.
 
S bár lehet, hogy pár évet igénybe vesz, míg megvásárolhatók lesznek, a Dél-Budai Centrumkórházban már tudni fogják használni ezeket a modern berendezéseket – tudatta az origo.hu.
 
A kórház várhatóan másfél-2 év alatt készül el.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.