2023. 01. 04. - 09:45

Mesterséges intelligencia - A maszkviselés helyességét figyelheti a számítógépes látástechnológia

Mesterséges intelligencia - A maszkviselés helyességét figyelheti a számítógépes látástechnológia

Olcsó számítógépes rendszer képes meghatározni a helyes maszkviselést – állapította meg egy új tanulmány.

A kórházi alkalmazottak önkéntesei körében végzett felmérés és tanulmány során a kutatók számára kiderült, hogy megvalósítható egy olcsó számítógépes látórendszer és azt az emberek jól is fogadják.
 
A 2020-as év elején, még mielőtt a koronavírus elleni oltások és hatékony kezelések széles körben elérhetőek lettek volna, az univerzális maszkviselés volt a központi stratégia a betegség terjedésének megelőzésében.
 
A kórházak és más intézmények azonban - ahol kötelező volt a maszkhasználat -, kihívással néztek szembe. Sokszor szóban kellett emlékeztetni a betegeket, a látogatókat és az alkalmazottakat a maszk viselésére, ami idő- és munkaigényes volt.
 
Ekkor tűzték ki célul a Brigham és Női Kórház (BWH), a Mass General Brigham egészségügyi ellátórendszer alapító tagja, valamint a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT) kutatói, hogy olyan eszközt tesztelnek majd, amely számítógépes látási algoritmus segítségével automatizálja a megfigyelést, s emlékeztet a maszkviselés betartására. Olvasd el: Robotkutya járőrözik a szingapúri parkokban a járvány idején
 
Mesterséges intelligencia - A maszkviselés helyességét figyelheti a számítógépes látástechnológia
Mesterséges intelligencia - A maszkviselés helyességét figyelheti a számítógépes látástechnológia
 
A csapat kísérleti tanulmányt végzett önkéntes kórházi alkalmazottak körében és megállapították, hogy a technológia hatékonyan működik. A legtöbb résztvevő pozitív tapasztalatokról számolt be a rendszerrel való interakció kapcsán a kórház bejáratánál.
 
A tanulmány eredményeit a BMJ Open szaklap jelentette meg.
 
„A viselkedés megváltoztatása, például a maszk viselése nagy erőfeszítést igényel, még az egészségügyi szakemberek körében is - mondta Peter Chai, a tanulmány vezető szerzője, a Sürgősségi Orvostudományi Osztály orvos munkatársa. - Tanulmányunk azt sugallja, hogy egy ilyen számítógépes vizualizációs rendszer következő alkalommal hasznos lehet, amikor légúti, vírusos világjárványról van szó. Ilyen esetben ugyanis a maszkhordás elengedhetetlen stratégia a kórházi környezetben a fertőzés terjedésének megfékezésére.”
 
Ismerik a maszkhasználat biztosítása terén fellépő akadályokat és kihívásokat, ezért mutatják be a számítógépes látás alapú alternatívát, valamint kollégáik értékelését a platform kezdeti elfogadhatóságáról – mondta el C. Giovanni Traverso, a tanulmány szenior szerzője, a BWH Orvostudományi Tanszékének és az MIT Gépészmérnöki Tanszékének munkatársa.
 
A tanulmányhoz a csapat számítógépes látásprogramot használt, amelyet alacsonyabb felbontású zárt láncú televíziós állóképek felhasználásával fejlesztettek ki a maszk viselésének észlelésére. Olvasd el: Melyik a legjobb szájmaszk? A mesterséges intelligencia segít megtudni
 
Azokat az alkalmazottakat, akik a kórház egyik főbejáratán jártak be, a kutatók 2020. április 26-a és április 30-a között arra invitálták, vegyenek részt egy megfigyelési vizsgálatban, amely a számítógépes látásmodellt tesztelte. A csapat 111 résztvevőt vont be, ők kerültek kapcsolatba a rendszerrel, majd megkérdezték őket tapasztalataikról.
 
A számítógépes vizualizációs rendszer az esetek 100 százalékában pontosan észlelte a maszk tapadását. A legtöbb résztvevő – 87 százalék – pozitív tapasztalatokról számolt be a rendszerrel való interakció kapcsán.
 
A kísérleti program egyetlen kórház alkalmazottait vizsgálta, s nem biztos, hogy általánosítható más helyzetekre. Ezenkívül a maszkviselés kapcsán a magatartás és hozzáállás sokat változott a járvány során, az Egyesült Államok más részein eltérő lehet.
 
Jövőbeli tanulmányokra van még szükség ahhoz, hogy azonosítani lehessen az akadályokat, amelyek gátolják a számítógépes vizualizációs rendszerek bevezetését az egészségügyi intézményekben, szemben más állami intézményekkel.
 
„Adataink azt sugallják, hogy a kórházi környezetben élő emberek érzékenyek a számítógépes vizualizációs rendszerek használatára, amelyek segítenek észlelni a hatékony maszkviselést és emlékeztetőket ajánlani, különösen a világjárvány tetőpontján, hogy megőrizzék biztonságukat, miközben a fronton szolgálnak az egészségügyi vészhelyzetben” – mondta Chai.
 
Hozzátette: az észlelőrendszerek folyamatos fejlesztése hasznos eszközt jelenthet számukra a koronavírus-világjárvány kontextusában, de abban is, hogy felkészüljenek a jövőbeni, levegőben terjedő kórokozók terjedésének megakadályozására.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.