2022. 04. 23. - 08:00

Mesterséges intelligencia – A NASA-nál már működik a távorvoslás és a hologram technológia

Mesterséges intelligencia – A NASA-nál már működik a távorvoslás és a hologram technológia

Háromdimenziós távorvoslási technológiát használ az orvosok Nemzetközi Űrállomásra teleportálására a NASA. Közzétette az első emberek képeit, akik holoportáltak a Földről az űrbe.

A holoportációnak hála az űrben levő legénység képes volt kommunikálni a földi személyzettel – az élmény pedig olyan volt, mintha valóban szemtől szemben állnának egymással.
 
Ilyesmit azelőtt sosem vittek véghez. Mostanra a technológiának köszönhetően, egy kísérlet keretében megvalósulhatott az orvosok „teleportálása” a Nemzetközi Űrállomásra.
 
A NASA 3D-s távorvoslási technológiát használt az orvosok teleportálására. Az első emberekről, akikkel ez sikerült, képeket is közzétett az űrügynökség: a csoportban ott van dr. Josef Schmid, a NASA repülési sebésze, Fernando De La Pena Llaca, az űrügynökség partnere, az AEXA Aerospace vezérigazgatója és csapatuk. Őket holoportálták elsőként a Földről az űrbe. Olvasd el: Lehetséges aszteroida-ütközéseket képes modellezni a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia – A NASA-nál már működik a távorvoslás és a hologram technológia
Mesterséges intelligencia – A NASA-nál már működik a távorvoslás és a hologram technológia
 
„Ez az emberi kommunikáció egy teljesen új módja hatalmas távolságokra. Mi több, a felfedezés vadonatúj módszere, hiszen általa el tudunk utazni a bolygóról. A fizikai testünk nincs jelen, de a lényünk abszolút ott van. Nem számít, hogy az űrállomás 17 500 mérföld/órás sebességgel halad és állandó mozgásban van a Föld feletti 250 mérföldes pályán, az űrhajós 3 perc vagy 3 hét múlva visszatérhet, s ha a rendszer működik, ott leszünk ezen a helyen, élőben az űrállomáson” – mondta Schmid.
 
A telemedicina fejlesztésében a NASA komoly szerepet töltött be az elmúlt 30 esztendőben. 
 
Legújabb holoportációjuk olyan rögzítési technológiát használ, amely lehetővé teszi az emberek kiváló minőségű 3D-s modelljeinek rekonstruálását, ezeket tömöríteni, valamint valós időben és bárhol továbbítani is lehet.
 
A modelleket azután a HoloLens-szel kombinálják, egy vegyes valóság-kijelzővel, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lássák, hallják őket és kommunikáljanak a szoba résztvevőivel 3D-ben. Olvasd el: Mesterséges intelligencia fedezte fel az első krátereket a Marson
 
A technológiát a Microsoft 2016 óta használja, ám ez az első alkalom, hogy ilyen extrém környezetben – vagyis az űrben – alkalmazzák azt.
 
A NASA jelenleg is több módszerrel kísérletezik ezen technológia felhasználása terén. Leszögezi, hogy a következő lépés a holoportáció és a kiterjesztett valóság kombinálása lesz.
 
„Képzeljük el, hogy egy különösen összetett technológia legjobb oktatóját vagy tényleges tervezőjét megjeleníthetjük magunk mellett, bárhol dolgozunk is. Kombinálni fogjuk a kiterjesztett valóságot a haptikával. Együtt dolgozhatunk egy készüléken, akárcsak a két legjobb sebész egy műtét során. Mindenkit megnyugtat, ha tudja, hogy a legjobb csapat dolgozik egy kritikus hardverdarabon” – jegyezte meg dr. Josef Schmid.
 
 
Fotó: Instagram/NASA
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.