2021. 12. 07. - 09:00

Mesterséges intelligencia - A növényi növekedést is optimalizálhatják már a robotok

Mesterséges intelligencia - A növényi növekedést is optimalizálhatják már a robotok

Gépek segítségével a jövőben a növények növekedése is ideális ütemben és körülmények között folyhat. Erre a Föld lakóinak élelmiszer-ellátása miatt nagy szükség van.

A Föld lakosságának élelmezése egyre komolyabb gondot jelenthet a jövőben. Erre számítva fejlesztettek ki az ausztrál Murdoch Egyetem munkatársai egy olyan robotot, amely képes a növények növekedésének optimalizálására.
 
Bár manapság emberek követik nyomon az üvegházakban, miként fejlődnek a növények, milyen az egészségük vagy éppen a talajuk nedvességtartalma, meglehetősen fárasztó és sok időt igénybe vevő munkáról van szó - fejtette ki a kutatás vezetője, Chengdao Li. Hozzátette: a különféle tényezők értékelése egyébként is függ attól, milyen az illető tapasztalata, szakértelme. Olvasd el: Érkezik az autonóm melegházi robot
 
A jövőben a növények növekedésének optimalizálása is megvalósíthatóvá válik
A jövőben a növények növekedésének optimalizálása is megvalósíthatóvá válik
 
A gép esetében ettől nem kell tartani. Az önálló robot érzékelőkkel, mesterséges intelligencia (MI)  használatával dolgozik.
 
Nagy felbontású kamerákkal szerelték fel, s ezek rendszeresen rögzítenek felvételt a növényekről, melyeket ezután számítógép elemez ki. Valamennyi érzékelő adatai betáplálhatók a rendszerbe és analizálhatók.
 
Ezeken keresztül értesülhetnek a szakemberek a hőmérsékletről, a levegő- és a talaj nedvességtartalmáról, a növény szén-dioxid koncentrációjáról vagy klorofil-tartalmáról. Természetesen a növény virágzási, érési idejéről is gyűjtenek információkat – így könnyű megbecsülni, mikorra várható a szüretelés. Olvasd el: MI segíthet kevés műtrágyával növényt nevelni
 
Chengdao Li elmondta, hogy összehasonlításokat végeznek a fejlett technológiát, ún. ClearVue-t használó üvegház és egy hagyományos között, fél éven át. Az előbbiben egyes növények hamarabb nőnek, a szokványos üvegházban lassabb a folyamat.
 
A kutatás eredményei hozzájárulnak majd ahhoz, hogy optimalizált napelemes üvegházak készüljenek, melyekben a szakemberek optimális növekedési feltételeket biztosíthatnak a növényeknek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.