2021. 06. 21. - 09:25

Mesterséges intelligencia segít a növény-növekedés intelligens és hatékony irányításában

Mesterséges intelligencia segít a növény-növekedés intelligens és hatékony irányításában

A képfeldolgozás és a mesterséges intelligencia ma korábban elképzelhetetlen alkalmazásokat tesz lehetővé. A növény-növekedést intelligensen és hatékonyan irányíthatja, amelynek a mezőgazdaság nagy nyertese lehet.

A mesterséges intelligencia napjainkban számos területen nyújt óriási segítséget. Korábban elképzelhetetlen applikációkat tesz lehetővé az MI segítségével és a kamerákkal működő képfeldolgozás.
 
A mezőgazdaságban például mindez számos folyamatot támogat jelentősen: a műtrágyák optimális alkalmazását, a termékek és a növekedési fázisok vizuális ellenőrzését, a betakarított növények feldolgozását.
 
Az információk gyűjtésére és elemzésére szolgáló intelligens rendszerek ugyancsak értékes eszközök a feltételek észlelésében, a döntések meghozatalában, de a nyomonkövetési folyamatokat illetően is. Olvasd el: Alkalmazás segíti a locsolást és a gazdálkodást
 
Nem sokkal ezelőtt még igen nehéz volt ilyen információkat összegyűjteni a kamera-technológia segítségével. Az új látás-alkalmazásokat a mesterséges intelligencia tette lehetővé. 
 
Mesterséges intelligencia segít a növény-növekedés intelligens és hatékony irányításában
Mesterséges intelligencia segít a növény-növekedés intelligens és hatékony irányításában
 
A mesterséges intelligencia önmagában nem egy egyszerű technológia – sok-sok lépés szükséges az edzésére használható képek összegyűjtésétől az önállóan és teljesen jól működő alkalmazásig.
 
Általánosságban, a felhasználóknak az adatgyűjtést, az adatkészlet címkézését, az MI-ismereteket, az idegháló programozását, a képzést és az érvényesítést, végül a mesterséges intelligencia-feldolgozás futtatásához szükséges hardverplatformot is kezelniük kell.
 
Mostanra azonban a technológia mindenki számára egyszerűen használható lett.
 
A „mindent az egyben” mesterséges intelligencia-megoldás neve IDS NXT ocean, amely mindent elintéz a felhasználói ismeretek és a fizikai telepítés folyamata között – vagyis, mindenki számára elérhetővé teszi a technológiát.
 
Az IDS NXT felhőszoftver segítségével a mesterséges intelligenciát vagy a kamera-programozást nem ismerő felhasználók is képezhetnek ideghálózatot. Nem kell kialakítaniuk saját fejlesztési környezetet - azonnal megkezdhetik saját idegi hálózatuk képzését.
 
Mindez 3 alapvető lépésből áll: a mintaképek feltöltése, a képek felcímkézése (például „jó” és „rossz”), majd a teljesen automatikus képzés megkezdése. Olvasd el: Krumplit ültet a legújabb mezőgazdasági robot
 
A betanított hálózatot ezután közvetlenül lehet futtatni az IDS NXT ipari kamerákon - erőteljes következtető kamerákká alakíthatjuk ezzel őket, amelyek készen állnak a szükséges feladatok megoldására.
 
A képfeldolgozás mesterséges intelligencia-alapú. Az IDS NXT további előnye, hogy mindezt élesben, az eszközön végzi. Az MI-alapú képfeldolgozás meglehetősen intenzív lehet - a neurális hálózatoknak néha több millió paraméterük van ugyanis, ami azt jelenti, hogy a feldolgozási és memória erőforrásokat gondosan kell kezelni.
 
Az IDS egy FPGA AI gyorsító magot fejlesztett ki, s gőzerővel dolgozott az IDS NXT lighthouse ideghálózatok optimalizálásán, annak érdekében, hogy az MI-feldolgozás hatékonyan futhasson az IDS NXT kamerákon.
 
A mesterséges intelligenciát ipari PC-n nem kell futtatni, mivel az már be van építve a kamerákba.
 
Mindez utat nyit olyan képfeldolgozási feladatok számára, mint például a gyümölcsfajták osztályozása vagy szokatlan jellemzők, formák vagy színek észlelése – ezeket innentől kezdve a kamera közvetlenül elvégezheti.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.