2021. 11. 13. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Érkezik az autonóm melegházi robot

Mesterséges intelligencia - Érkezik az autonóm melegházi robot

A vadonatúj robot számos növény megfigyelésében, öntözésében és betakarításában segít, s jelentős súlyokat tud megemelni.

Piacra dobja új robotját az Iron Ox vállalat, amelynek elsősorban a melegházakban veszik hasznát a gazdálkodók.
 
A Grover elnevezésű gép több mint 453 kilót képes felemelni és sokféle növény megfigyelésében, öntözésében és betakarításában segít, a leveles zöldségektől az eperig.
 
A kaliforniai San Carlos-ban székelő mezőgazdasági cég igencsak innovatív megoldásokkal dolgozik, s nagy szakértelemmel rendelkezik a növénytudomány, a robotika és a mesterséges intelligencia terén.
 
A Grover mobil, autonóm robot, mely számos üvegházi munkában vehet részt és kulcsfontosságú eleme a vállalat tágabb mezőgazdasági ökoszisztémájának – melynek célja optimalizálni a növények termését, csökkenteni a növekedési ciklus idejét és maximalizálni a termés minőségét. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít a növény-növekedés intelligens és hatékony irányításában
 
Rengeteget segít a növénytermesztésben a Grover robot - Fotó: ironox.com
Rengeteget segít a növénytermesztésben a Grover robot - Fotó: ironox.com
 
A cég arra törekszik, hogy helyben előállítson elő gyümölcsöt és zöldséget, ami nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos gazdaságokból származó termékek.
 
De mi mindennel szerelték fel a Grover robotot? A gép több LiDAR rendszert, felfelé és előre néző kamerarendszert használ. Emelőrendszerrel látták el, amely a több mint 450 kiló súlyú, 6 x 6 láb méretű, hidroponikusan táplált növények moduljait mozgatja önállóan az üvegházban. A hidroponikus azt jelenti, hogy a növénytermesztést nem a talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék alkalmazásával viszik véghez. Olvasd el: MI segíthet kevés műtrágyával növényt nevelni
 
A Grover a modulokat rendszeresen szállítja egy szkennelő fülkébe ellenőrzésre, majd az eredmények alapján viszik őket további víz-, tápanyag-adagolásra vagy betakarításra.
 
Az Iron Ox kiemelte: a robot lehetővé teszi számukra, hogy a terményt egy pillanat alatt lecseréljék, így meg tudnak felelni a közeli élelmiszerboltok igényeinek - ahol például megnőtt a kereslet bizonyos szezonális vagy akár szezonon kívüli termékekre.
 
 
Fotó: ironox.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.