2022. 02. 24. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Adatközpont-dolgozókat „faragnak” a robotokból

Mesterséges intelligencia - Adatközpont-dolgozókat „faragnak” a robotokból

Ipari robotokat képez adaközpont-dolgozókká Japán nemzeti telekommunikációs szolgáltatója, melynek globális platformja a világ egyik legnagyobbja.

Adatközponti dolgozókká képezi robotjait az NTT, Japán nemzeti telekommunikációs szolgáltatója, mely egyben a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű vállalata. Global Data Centers néven külön üzletággal rendelkezik az adatközpontok számára, s állítása szerint globális platformja „az egyik legnagyobb a világon”.
 
A cég adatközpontjai többnyire hatalmas létesítmények, melyeket meglehetősen költséges működtetni a hatalmas mennyiségű villamos energia és a hűtési infrastruktúra miatt, nem beszélve az óriási alapterületről.
 
Azért, hogy a műveleteket folyamatos optimalizálják és a legmagasabb szintű ügyfélszolgálatot biztosítsák, az ilyen méretes adatközpontok üzemeltetői a folyamatok automatizálására törekednek, robotika segítségével.
 
Az NTT állítása szerint elindított egy projektet az adatközpontok robotizálása céljából, 10 másik, elkötelezett partnercéggel.
 
Köztük van az Advantech, a Cisco, a CommScope, a Cretec, a CST, a DevoTeam, az FNT, a Franka Emika, az Itris és a Toshiba. Olvasd el: Ezer kilót is elbíró robot jelenik meg a piacon
 
A robot üzem közbeni cserét hajt végre az adatközpontban
A robot üzem közbeni cserét hajt végre az adatközpontban
 
„Kísérleti projektünk keretében a robotokat arra képezzük ki, hogy autonóm és megbízható módon végezzenek el központi feladatokat az adatközpontban” – írta weboldalán az NTT.
 
A letölthető dokumentum szerint a robot fő tesztelését a vállalat frankfurti adatközpontjában, a Technology Experience Lab-ban végzik, ahol azt rendszeresen használják is.
 
A legfontosabb technológia jelenleg az integrált gépi tanulási algoritmusok alkalmazása.
 
„A robotrendszer mindig új információkkal bővíti meglévő tudásbázisát. A rendszer mostantól kicseréli a különböző gyártók hardvereit, kijavítja a kábeleket, s minden változást átlátható és megváltoztathatatlan formátumban dokumentál. A Smart Hands robot-alapú szolgáltatás várhatóan további előrelépést tesz majd az érettség irányába, együttműködve több kísérleti ügyféllel” – tudatta az NTT.
 
A cég videókat is készített, melyen az látható, amint a robot eltávolítja az egyik merevlemezt a szerveregységből és egy másikra cseréli azt. A feladatot „hot swapping”-nek nevezik, lényegében üzem közbeni cserét jelent, s egy igen gyakori alkalmazás.
 
A robot számítógépes látás segítségével felismeri az adott rack elemeit, majd önállóan elvégzi a szükséges műveleteket a merevlemezeken, tápegységeken vagy hasonló alkatrészeken.
 
Automatizálható robottal a kábelek foltozása, a különféle alkatrészek összekapcsolásának eszközeként, amely szintén egy klasszikus alkalmazás. Olvasd el: VR-szimulációt alkalmaznak a sebészeti robotikai képzéshez
 
Mindkét használati esetben képesnek kell lennie a robotnak arra, hogy az állványban található összes hardverelemet pontosan azonosítsa és lokalizálja.
 
A hardverelemek vizuális felismerése alapján a robot képes biztonságos mozgások végrehajtására és megérti, miként lehet az adott alkatrészt biztonságosan és sérülés nélkül eltávolítani az állványból.
 
A hardver eltávolítása után új folyamat indul a cserealkatrész behelyezésére. Számos biztonsági funkció is aktív, amelyek előre nem látható hiba vagy rosszul kiszámított mozgás esetén megakadályozzák a károkat.
 
A környezet rögzítése érdekében a rack és a robot elejére is kamerákat szerelnek fel, amelyek hatékony szemet biztosítanak a robotnak.
 
 
A rack-be emellett két Bosch érzékelőt szereltek, ezek a hőmérsékletről, páratartalomról, fényintenzitásról és nyomásról adnak tájékoztatást.
 
„Az adatokat technikailag kifinomult módon használó, releváns technológiai terület a gépi tanulás, a mélytanulás és a robotika, beleértve a számítógépes látást és a megerősítő tanulás részterületeit” - jegyezte meg újításával kapcsolatban az NTT.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.