2023. 07. 03. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Android robot vezényelt a koreai nemzeti zenekarban

Mesterséges intelligencia - Android robot vezényelt a koreai nemzeti zenekarban

Meghökkentő: Android-robot vezényelte a a koreai nemzeti zenekart egy eseményen - a rendezők ugyanakkor úgy vélik, a technológia nem helyettesíti majd teljesen az embereket ezen a téren.

Meglepő lépés Koreában: egy Android-robot vezényelte június 30-án a nemzeti zenekart.
 
Az 5f11 típusú robot egy, EveR 6 néven ismert android, amely a Busani Filharmonikusok vadonatúj, Disproof című előadását vezeti - programozott mozdulatokat használ és ún. motion caption technológiát is alkalmaz.
 
„Az EveR 6 robot programozott mozgásokat hajt végre. Motion capture technológiával van programozva, amely digitálisan rögzíti a személy pálca-pályáját, érzékelőn keresztül. Azt tervezzük, hogy a robotot a jövőben az adattanuláson keresztül olyan szintre fejlesztjük, hogy a karmester segédeszközként használhassa, ha meghatározott ütemet kér” – magyarázta Lee Dong-wook, a technológiát kifejlesztő Koreai Ipari Technológiai Intézet munkatársa. Olvasd el: Meglepően tehetséges zeneszerző a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - Android robot vezényelt a koreai nemzeti zenekarban
Mesterséges intelligencia - Android robot vezényelt a koreai nemzeti zenekarban
 
A technológia egyébként 2017-ben debütált, a Verdi című előadás vezénylésével a pisai Verdi Színházban.
 
Choi Soo-yeoul, a Busani Filharmonikusok igazgatója kifejtette: nem hiszi, hogy a technológia végül helyettesítheti az emberi karmestereket.
 
Még mindig vannak ugyanis olyan karmesteri elemek, amely miatt nem támaszkodhatnak kizárólag a programozásra. Olvasd el: David Guetta szerint a zene jövője a mesterséges intelligencia
 
 
„Egyes emberek azt gondolják, hogy a vezénylés csupán a kézlengetésnek és a ritmus tartásának a kombinációja. A gyakorlás, a próbálás azonban fontosabb folyamat – a zenekar hangjának meghallgatása, korrigálása. A robotok nem helyettesíthetik az embert a vezetésben, de úgy gondolom, vannak helyzetek, ahol hasznosítani tudjuk őket. Például az ismétlődő gyakorlatban, ahol mechanikusan kell haladnunk” – mondta el az igazgató a The Korean Heraldnak.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.