2022. 11. 12. - 08:00

Mesterséges intelligencia – App segít a gazdálkodóknak alkalmazkodni a klímához

Mesterséges intelligencia – App segít a gazdálkodóknak alkalmazkodni a klímához

Egy, hosszú távon használható időjárás-előrejelző alkalmazás segít a gazdálkodóknak alkalmazkodni a klímához. Az appot a Wageningen Egyetem és Kutatóintézet fejlesztette ki.

Segít a gazdálkodóknak alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez egy vadonatúj alkalmazás. A hosszú távú időjárás-előrejelző applikációt a könnyebb éghajlati adaptálódás céljából alkották meg.
 
A neve Waterapps - Fulco Ludwig, a Wageningeni Környezet- és Klímakutató Intézet (WIMEK) víz- és klímaváltozási professzora fejlesztette ki.
 
Az alkalmazást már használják, többek között a bangladesi és ghánai gazdák vetették be a mindennapokban.
 
Ezekben az országokban az éghajlatváltozás gyakoribbá tette a szélsőséges időjárást: nem ritkák a heves esőzések és hosszú aszályos időszakok. Mivel a gazdálkodók az időjárás alapján ítélik meg, mikor vessenek, trágyázzanak, az éghajlatváltozás és annak következményei katasztrofálisak a számukra. Olvasd el: Íme a vetőgép, ami okostelefonról működik
 
Mesterséges intelligencia – App segít a gazdálkodóknak alkalmazkodni a klímához
Mesterséges intelligencia – App segít a gazdálkodóknak alkalmazkodni a klímához
 
Fulco Ludwig szerint ezeken a helyeken rövid távra koncentrálnak az időjárás-előrejelzések, pedig a gazdálkodók hosszú távút igényelnek - így akkor vethetnek, amikor esős napok jönnek. Szárazság idején trágyát vagy növényvédő szereket kell a földekre juttatniuk.
 
Ludwig szerint a Waterapps képes hosszú távú időjárás-előrejelzést nyújtani. „Minél hamarabb tudják a gazdálkodók, mi vár rájuk, annál jobban fel tudnak készülni” – vélekedik.
 
A Waterapps a meteorológiai időjárási adatokat úgy használja, hogy abba integrálja a gazdálkodók őshonos ismereteit - például bizonyos rovarok jelenlétét és a madarak viselkedését. Olvasd el: A cél megfizethető mesterséges intelligencia a gazdálkodóknak
 
Egyes felhőképződmények és a légköri nyomás változásai jelzik az időjárás változásait, csakúgy, mint a nap és a hold megjelenése.
 
Ludwig ezt először nehezen hitte el. „Sikerült azonban tudományos magyarázatot találnunk néhány mutatóra. Az ilyen elemek bevonása az időjárás-előrejelzésbe nagyobb bizalmat adott a gazdáknak az alkalmazás iránt” – mondta.
 
„A gazdálkodóknak meg kell tanulniuk az információk alapján dönteni és megérteni a bizonytalanságokat. A bangladesi farmereknek szánt applikáció százalékokkal dolgozott, ami túl bonyolultnak bizonyult számukra. Nehézkesnek találták az adatok cselekvéssé alakítását. Ezért képzést nyújtottunk nekik és a megbízhatóságot színkódokká alakítottuk át” magyarázta Ludwig.
 
A cél az, hogy a helyi önkormányzatok és vállalkozások végül átvegyék és továbbfejlesszék az alkalmazásokat és a képzési programokat – tette hozzá a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.