2021. 01. 13. - 09:45

A cél: megfizethető mesterséges intelligencia a gazdálkodóknak

A cél: megfizethető mesterséges intelligencia a gazdálkodóknak

Alacsonyabb költségű és kisebb léptékű, a praktikumot szem előtt tartó önálló gazdaságtechnikát fejleszt az Illionois Egyetem Intézete – célja, hogy a gazdák számára megfizethetőbb legyen a mesterséges intelligencia.

Napjainkra számos ország fejleszt mesterséges intelligenciát (MI), amely a mezőgazdaságban tevékenykedők mindennapjait is jelentősen megkönnyítené – megközelítésük azonban nem feltétlenül egyforma.
 
Amerikai kutatók úgy vélik, a fejlődést a kisebb léptékű praktikum és az viszi előre, ha a gazdák valóban megfizethetik és alkalmazni tudják a mesterséges intelligenciát.
 
Az Illinois Egyetem Intézete tehát belefogott egy kisebb léptékű és alacsonyabb költségű autonóm gazdaságtechnika fejlesztésébe.
 
Digitális Mezőgazdasági Központjuk 2020 szeptemberében indította el a Mesterséges Intelligencia a jövőbeli mezőgazdasági rugalmasságért, irányításért és fenntarthatóságért (AIFARMS) elnevezésű intézetet - azzal a céllal, hogy összefogva a Nemzeti Tudományos Alapítvánnyal és az USA Mezőgazdasági Minisztériumával fejlesszenek mesterséges intelligencia-technológiát, innovatív módszereket fedezzenek fel és kezeljék a gazdálkodásban jelenlevő kihívásokat.
 
Végül pedig olyan önálló gazdaság-prototípust fejlesszenek, amelyet kis költségű mesterséges intelligencia-rendszerek vezérelnek, s segítik a gazdákat a jövedelmezőség és a környezeti hatások javításában. Olvasd el: Megjósolja az ártalmas feketefű növekedését az MI
 
Cikkünk első részében ennek alapjairól volt szó.
 
Vannak azonban még tények, amelyeket ki kell emelni – s rávilágítanak a technológia fontosságára.
 
Praktikus és kisebb költségű mesterséges intelligencia-megoldások könnyítenék a gazdák életét
Praktikus és kisebb költségű mesterséges intelligencia-megoldások könnyítenék a gazdák életét
 
Hogyan lépnek kapcsolatba az emberek a mesterséges intelligencia-rendszerekkel?
 
Alapvető kérdés, hogyan viszonyulnak az emberek a mesterséges intelligencia-rendszerekhez. Mivel a legtöbb rendszer ma is igényli az emberi segítséget bizonyos szinten, a megfelelő kétirányú kommunikáció elengedhetetlen – mondta Vikram Adve, az az intézet igazgatója, az Illinoisi Egyetem Számítástudományi Tanszékének professzora. Az MI-algoritmusok azonban nem mindig könnyen értelmezhetők - s küzdenek a rendszeres emberi kommunikáció megértéséért.
 
Sokkal jobb lenne tehát, ha az algoritmusok a mindennapos beszéddel vagy szöveggel is képesek lennének működni – mert a cél az, hogy értelmezhetők legyenek az emberek számára.
 
Egy mezőn dolgozó robot például legyen képes látni és kommunikálni, s mindezt ne egy összetett felületen keresztül tegye.
 
A megoldások megtalálása - ezekre és más, megalapozó mesterséges intelligencia-problémákra - azt jelenti, hogy fontos lenne pénzügyileg megvalósíthatóbb és felhasználóbarátabb megközelítéseket követni – vélekedik Adve.
 
Kisebb méretek és kisebb költségek
 
Mivel a hatékonyabb adatkezelés és a megfelelőbb kommunikáció csökkenti a mesterséges intelligencia-technológiák költségeit, azok egyre inkább alkalmazhatók kisebb gépek esetében is - ez önmagában szintén jelentős összeget takarít meg, tekintve az akár autonóm, akár hagyományos nagy berendezések költségeit.
 
Adve szerint az ilyen fejlesztések komoly előrelépést jelentenének, s jótékony hatással lennének a kisebb gazdálkodókra és a mezőgazdasági termelőkre – sőt, azokra is, akikre olyan körülmények közé kerültek, hogy a felszerelés nagysága, a munkaerő és egyéb tényezők nem felelnek meg a vállalkozásuk méretének.
 
Egy nagy kombájnnal szemben így a gazdák akár több száz kis robotot vásárolhatnak meg, s felhasználhatják őket számos munkatípushoz, a vetőmag elvetésétől a gyomlálásig.
 
„Nem próbáljuk a nagy berendezéseket autonómmá tenni vagy felhasználni. Megközelítésünk kicsi, 2 láb magas, kocka formájú robotokkal próbálkozik” - mondta Adve.
 
Az AIFARMS kutatói valóban beszereztek és használtak már kisméretű robotokat különféle feladatokhoz, beleértve a növénytermesztést, a gyomlálást és a mezőgazdasági munkát. A mindenkori cél a működőképes munkahelyek ezen készletének sikeres bővítése. Olvasd el: Távoli, automata töltő készül a robotoknak
 
Mechanikus gyomlálás
 
A betakarítás az egyik olyan terület, ahol a kis robotok valóban igen praktikusnak bizonyulnak: a sorok között és a termő korona alatt is haladhatnak. Ez számos potenciális munkafolyamatnak utat nyit. Adve különösen a mechanikus gyomlálást emeli ki ezek közül, mint igen értékes feladatot, mivel a gyomirtó szerekkel szembeni problémák az embereknél egyre gyakoribbak.
 
E kis léptékű eltérések különböztetik meg az AIFARMS-t a többi, gazdaságra koncentráló mesterséges intelligencia-kezdeményezéstől - például az Egyesült Királyságban és Hollandiában folyamatban lévő projektektől.
 
Bár Vikram Adve úgy véli: mindketten jó munkát végeznek, ám a nagy berendezések használata megnehezítheti a technológiai költségek kezelését. „Az általunk használt robotok 7 és 10 ezer dollár közötti áron kínálhatók, s arra törekszünk, hogy az összeget még lejjebb vigyük. Így sokkal több farmer tudja majd megvenni és használni őket” – hangsúlyozta az Illinois Egyetem Intézetének szakembere.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.