2022. 01. 17. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Az egykori süteményszkenner már a rák ellen harcol

Mesterséges intelligencia - Az egykori süteményszkenner már a rák ellen harcol

Eredetileg arra tervezték a mesterséges intelligencia-szkennert, hogy süteménytípusokat különböztessen meg egymástól. Már a rákos sejtek kimutatására használják.

Meghökkentő megoldás: több évvel ezelőtt fejlesztették ki a mesterséges intelligencia-szkennert, abból a célból, hogy megkülönböztessen egymástól több mint 50 sütemény-típust, főként kenyereket és péksüteményeket. Ma ezt az eszközt már rákos sejtek kimutatására alkalmazzák.
 
A vállalkozások egyre inkább felfedezik, hogy a technológia javíthatja a folyamatokat és kezelheti a működéssel kapcsolatos kihívásokat.
 
Japánban az MI pékség-beli, váratlan alkalmazása arra ösztökélt egy orvost, hogy megvizsgálja, lehet-e adaptálni a rendszert a rákos sejtek detektálására. Olvasd el: Pontosan azonosítja a rosszindulatú vastagbél-polipokat a mesterséges intelligencia
 
Eredetileg péksütemények megkülönböztetésére tervezték a mesterséges intelligencia-rendszert
Eredetileg péksütemények megkülönböztetésére tervezték a mesterséges intelligencia-rendszert
 
A történet egyébként 2007-re nyúlik vissza, amikor Japánban a piackutatások felfedezték, hogy annál több kenyér és péksütemény-fajta fogy, minél több változat van belőle. Azt is megállapították, hogy a szabadban tárolt péksütik jobban fogynak a csomagoltaknál – talán, mert frissebbnek tűnnek.
 
Az ebből eredő nehézségek – melyek egyike az volt, hogy a kasszások igyekeztek megjegyezni több száz péksütemény-típust, vonalkódok és címkék nélkül, s ezzel késett a fizetési folyamat – arra ösztönöztek egy pékség-láncolatot, hogy a mesterséges intelligenciát vegye igénybe és automatizálja a folyamatot.
 
Az így létrejött mesterséges intelligencia-rendszer képes beolvasni a tálcán lévő pékárukat, azonosít minden egyedi péksüteményt és helyesen árazza be, meggyorsítva a fizetési folyamatot és nem mellesleg higiénikusabbá is téve azt. Olvasd el: Bőrbetegségek azonosítását is elvégzi ez a mesterséges intelligencia-eszköz
 
A BakeryScan meggátolja, hogy ne lehessen látni a tészta formáját az árnyékok miatt, erre háttérvilágítás szolgál, valamint mágneses rendszerrel dolgozik, amely megállapítja, mikor választódott le egy péksütemény és hogy valóban egy darabról van-e szó. Egy másik rendszer képes osztályozni két különálló elemet, amelyek egymáshoz érnek – mindezekkel a BakeryScan üzleti hatékonyságot teremt, s lehetővé teszi a pékségek számára, hogy még több fajtát kínálhassanak.
 
A kiotói Louis Pasteur Orvosi Kutatóközpont egyik orvosa 2017-ben rájött, hogy ahogyan a mesterséges intelligencia-rendszer vizsgálja a péksüteményeket és pékárukat, az igen hasonló a mikroszkóppal elemzett egyes rákos sejtek vizsgálatához.
 
A 2021-ben megalkotott Cyto-AiSCAN ugyanazokat a technológiákat használja, amelyekkel a fánkot meg lehet különböztetni a kenyértől, s 99 szézalékos pontossággal azonosítja a rákos húgysejteket.
 
A húgyúti sejtek magjának mérésével és bizonyos vizuális jelek kiválasztásával a mély tanulási mechanizmusok meghatározhatják, hogy a sejt beteg vagy sem.
 
A Cyto-AiSCAN idővel egy teljes mikroszkópos sejtlemezt tud majd egyszerre elemezni az egyes sejtek helyett - drámaian felgyorsítva ezzel a diagnosztikai folyamatot és segítve az orvosokat a betegek hatékonyabb kezelésében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.