2021. 06. 07. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Az önjáró óriásvitorlás az óceánt tisztítja

Mesterséges intelligencia - Az önjáró óriásvitorlás az óceánt tisztítja

A vizeken levő műanyag-szennyezés ellen veszi fel a harcot egy vadonatúj, önjáró vitorlás, amely a maga nemében első és egyedülálló.

Óriás, mesterséges intelligencia vezérelt hibrid vitorlás épült, hogy harcba szálljon a nagyobb vizeket és óceánokat szennyező műanyag hulladékokkal.
 
A Manta névre keresztelt hajót a Sea Cleaners mutatta be a közelmúltban, s a maga nemében egyedülálló vízi jármű. Arra tervezték, hogy összegyűjtse, kezelje és újrahasznosítsa a szennyezett vizekben, partok mentén, torkolatokban úszó műanyag törmelékeket - nagyobb folyókon is használható.
 
Elsősorban a megújuló energiaforrásokra, így a napenergiára támaszkodik – a mélytengeri hajó környezetbarát, képes átszelni az óceánokat és gyorsan be tud avatkozni, ahol szükséges. Olvasd el: Megmondja a mesterséges intelligencia az óceánban levő műanyag szemét útját
 
A Manta önjáró víztisztató hajó óriási és környezetbarát segítség
A Manta önjáró víztisztató hajó óriási és környezetbarát segítség
 
Kialakítása biomimetikus - hibrid meghajtási rendszerének, valamint a megújuló energiaforrásokból származó energiaellátásnak köszönhetően a Sea Cleaners-hajó az idő 75 százalékában autonóm üzemmódban működik.
 
Nem használ fosszilis üzemanyagokat és minimális a „karbon lábnyoma”, vagyis, amit a környezetben maga után hagy. Olvasd el: Önjáró vitorlás drónok a klímaváltozás ellen
 
A csúcstechnológiás katamarán várhatóan 5 ezer–10 ezer tonna közötti, úszó műanyagot fog eltávolítani a vizekből, s nemcsak eltünteti, hanem feldolgozza és újra is hasznosítja azokat.
 
Az innovatív vízi jármű egyfajta tudományos laboratóriumként működik majd az óceán műanyag szennyezésének megfigyelése, elemzése és megértése céljából.
 
 
Eközben létrehoz egy nyílt oktatási platformot is: a kikötőben konferenciákat lehet tartani rajta a nagyközönség számára.
 
A Manta, melyet 2024-ben szeretnének elindítani, a hulladékgazdálkodás és az újrafeldolgozás csúcstechnológiájú megoldásainak innovatív példája lesz.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.