2021. 05. 03. - 09:30

Megmondja a mesterséges intelligencia az óceánban levő műanyag szemét útját

Megmondja a mesterséges intelligencia az óceánban levő műanyag szemét útját

Gépi tanulási technikák, azaz mesterséges intelligencia segítségével jelzik előre a szakemberek az óceánban lebegő műanyag szemét haladási irányát a Galapagos-szigeteknél.

A Föld egyik legegyedibb ökosztisztémájának számít a Galapagos-szigetcsoport és a Galapagos-tengeri rezervátum.
 
Ám annak ellenére, hogy az UNESCO világörökség része, ráadásul el is van szigetelve minden, sűrűn lakott területtől, évente több mint 8 tonna műanyag gyűlik össze a szigeteken.
 
Ahhoz, hogy a műanyaghulladék régióra gyakorolt ​​hatásait csökkentsék, a kutatóknak tudományos bizonyítékokra volt szükségük a tengeri törmelék forrásaival és sorsával kapcsolatban.
 
A szakemberek a gépi tanulási technikákhoz fordultak segítségért. Kiderítették, hogy a műanyagszemét az amerikai kontinensről, illetve a nagy halászflottáktól származik. A szemetet az áramlatok viszik tovább az egyedülálló növény- és állatvilággal rendelkező szigetcsoport köré. Olvasd el: MI segít felderíteni az óceánokban levő műanyaghulladékot
 
Mesterséges intelligencia segít követni a műanyagszemét irányát az óceánon a Galapagos-szigeteknél
Mesterséges intelligencia segít követni a műanyagszemét irányát az óceánon a Galapagos-szigeteknél
 
Az Utrechti Óceánográfiai és Légkörkutató Intézet digitális eszközt fejlesztett ki a víz tisztításának optmalizálására. Nincs ugyanis az a pénz, ami elegendő lenne a szigetcsoport teljes partvidékének állandó szemétmentesítésére.
 
Stephanie Ypma, az Utrechti Egyetem kutatója az Európai Földtudományi Unió online konferenciáján beszélt arról, hogy a mesterséges intelligencia (MI) bevetése segítette őket. Az óceán, a hullám, a szél és az árapály modelljeinek különféle hidrodinamikai tereit egyesítették az OceanParcels részecske-követési keretrendszerével – azért, hogy a tengeri rezervátumon keresztül kövessék a virtuális részecskéket.
 
A mikrorészecskék nagy veszélyt jelentenek az állatokra, hiszen a tápcsatornájukba kerülhetnek – ami sajnos gyakran meg is történik. Olvasd el: Többszáz vízszennyezést azonosított Angliában a mesterséges intelligencia
 
A brit Galápagos Conservation Trust nonprofit állatvédelmi szervezet javasolta, hogy határozzák meg a szemét érkezési pontjait azokon a helyeken, amelyek a leginkább szennyezettek, de jól is tisztíthatók.
 
A mesterséges intelligenciát alkalmazó szimulációs eszköz megmutatja, miként úszik az óceánon a műanyaghulladék a partok felé – mindez leginkább animált időjárás-térképre emlékeztet.
 
Számos információt gyűjt össze, beleértve a műanyagrészecskék összetételét és az óceán áramlatait. A rendszerhez úszó szenzorok tartoznak, melyeket GPS-el szereltek fel. Ezek követik a vízmozgásokat.
 
A megfigyelést a kutatók nyárra időzítették – ekkor az adatok és a szimulációk számításait összeadva várhatóan igen jó előrejelzést adhatnak majd a műanyagszemét haladási irányáról.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.