2022. 01. 04. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Bemutatkozott a hajókat kísérő drón

Mesterséges intelligencia - Bemutatkozott a hajókat kísérő drón

Új, úgynevezett lekötött drónrendszert hozott létre egy cég, amely kis hajókat képes követni, le- és felszállni a fedélzetükön.

Hajókat kísérő drónt mutatott be a Volarius vállalat. Az új, lekötött drónrendszer az önálló fel- és leszállást, valamint a landolást is lehetővé teszi a DJI Mavic 2  elnevezésű drón számára, kis hajók fedélzetén.
 
Különféle szárazföldi helyzetekben már használta a  tűzoltók és a rendőrség dróncsapata a V-Line lekötött rendszert a Mavic 2 drónhoz. A Volarious terméke a „V-Line hajós üzemmód” nevet kapta.
 
S hogy mire jó ez? A drón a part menti megfigyeléshez, kutatási és mentési műveletekhez is alkalmazható. Automatikusan követi a kis hajókat, száll fel és le, miközben valós idejű nézetet biztosít a nagy felbontású hő- ​​és RGB-képekről, videofolyamokról az utastérben. Olvasd el: Önjáró robotcsónakok bukkantak fel Amszterdamban
 
Mesterséges intelligencia - Megérkezett a hajókat kísérő drón
Mesterséges intelligencia - Megérkezett a hajókat kísérő drón
 
Számos járőrhajó rendelkezik egyébként világszerte drónok számára alkalmas le- és felszálló pályával. Egy tapasztalatlan pilótának ez nagy kihívás, mivel egyetlen rossz mozdulattal vízbe küldheti a drónt.
 
Puszta kézzel pedig nem lehet megfogni azt, hogy segítsék a landolásban, mert komoly sérülést okoz.
 
A V-Line hajós üzemmódot úgy építettük ki, hogy az egész folyamat teljesen automatizálható legyen, a felszállástól és hajókövetéstől a leszállásig. Ez az innováció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bővítsék működési kapacitásukat olyan tevékenységek tekintetében, mint például a járőrözés kikötőkben és belvízi utak alkalmával” – mondta el Wei Liang, a Volarious alapítója. Olvasd el: Önjáró vitorlás drónok a klímaváltozás ellen
 
Az automatizált funkció engedélyezéséhez a drón felhasználóinak egyedi, 1,2 méteres négyzetméteres leszállófelületre és a Volarious alkalmazásra van szükségük. 
 
A kis jármű egyetlen gombnyomással felszáll és követi a hajót, így nagy szögből történő megfigyelést tesz lehetővé. Egy kis járőrhajó is hatékonyan pásztázhatja a környezetét, valamint a sokkal magasabb hajókat.
 
A V-Line rendszer különösen jól működik az új Mavic 2 Enterprise Advanced-el: a nagy felbontású hőkamerával a tárgyak és az emberek éjszaka is jobban megfigyelhetők.
 
A rendszer az ún. V-Line tether készlet nélkül is működik, lehetővé téve a drónok part vagy hajók közelében repülését, részletes megfigyelés esetén.
 
 
Leszállás közben fejlett látási algoritmusok irányítják a Mavic 2-t, hogy pontosan szálljon vissza a hajóra - automatikusan kompenzálva a hajó sodródását és lengő mozgását.
 
5G hálózati kapcsolattal párosítva a drón alacsony késleltetésű élő közvetítése elküldhető a parancsnoki központba, ami gondoskodik a jobb helyzetfelismerésről és információmegosztásról.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.