2021. 10. 10. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Nap- és szélhajtotta drón néz szembe a hurrikánnal

Mesterséges intelligencia - Nap- és szélhajtotta drón néz szembe a hurrikánnal

Szél- és napenergia hajtja a vadonatúj drónt, amely képes a hurrikánok elé merészkedni. A vízi alternatíva adatokat gyűjt és segít a szélsőséges szél kontrollálásában.

Drón név alatt a legtöbben repülő alkalmatosságot képzelünk el. A Saildrone csapata azonban elkészítette annak vízi változatát - 2021 nyarán óceánra bocsátották az autonóm járművek kis flottáját. A vízi drónok most a hurrikánokról gyűjtenek adatokat.
 
A kutatók évtizedek óta foglalkoznak a szárazföldről vagy a levegőből származó viharok megcélzásával, akár úgy, hogy repülőgépeket küldenek a viharok magjába. Az ellenálló drónok sokkal jobb megoldást jelentenek, s távoli adatgyűjtést tesznek lehetővé az éghajlatváltozás megértéséhez.
 
Valamennyi Saildrone-drón 680 kilogrammos, napelemes vízi jármű. Leginkább egy csúcstechnológiás szörfdeszkára hasonlít, fotovoltaikus vitorlával.
 
Úgy tervezték meg, hogy képes legyen bemerészkedni egy hurrikán közepébe és ellenálljon a szélsőséges szélnek. Olvasd el: Önálló drónok képesek a gázszivárgás lokalizálására
 
Mesterséges intelligencia - Nap- és szélhajtotta drón néz szembe a hurrikánnal
Mesterséges intelligencia - Nap- és szélhajtotta drón néz szembe a hurrikánnal
 
A drónok jelentik az összegyűjtött azokat - sokat segítve ezzel a tudósoknak jobban megjósolni a jövőbeli viharok erejét és helyét.
 
A Saildrone technológiája megelőzés célú megközelítést vezetett be a hurrikánok és az éghajlatváltozás
hatásaival szemben.
 
A viharok a szakemberek tapasztalatai szerint egyre szélsőségesebbek és veszélyesebbek napjainkban, ezért fontos tenni valamit a védekezés érdekében. Olvasd el: Önjáró vitorlás-drónok a klímaváltozás ellen
 
A Saildrone évek óta fejleszti az óceáni adatok gyűjtésének technológiáját. A vízi drónok mérhetik a víz hőmérsékletét, sótartalmát és kémiai összetételét is, valamint feltérképezhetik az óceán fenekét. Akusztikus érzékelők segítségével akár a halak jelenlétét és mennyiségét is érzékelni tudják.
 
Az öt első vízi drónt Floridában és a Virgin-szigeteknél bocsátották vízre 2021 július végén és várhatóan 3 hónapot fognak az óceánon tölteni.
 
„Célunk, hogy egy vihar idején valós idejű adatokat szerezzünk be és teljes irányítást gyakorolhassunk egészen addig, amíg az tart. Olyan helyre küldjük a drónokat, ahová nem küldenénk embert, mert az életét kockáztatnánk. Ezeket a drónokat úgy tervezték, hogy 100 csomónak és óránként több mint 100 mérföldnek is ellenálljanak” – mondta Richard Jenkins, a Saildrone alapítója és vezérigazgatója.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.