2021. 04. 07. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Brazil szuperdrónt vetnek be a földeken

Mesterséges intelligencia - Brazil szuperdrónt vetnek be a földeken

Különféle mezőgazdasági feladatok ellátására képes az XMobots Echar 20D nevű, mesterségesen intelligens szuperdrón, mely repülésenként 7100 hektárt fed le.

Megkapta az engedélyt a Brazil Nemzeti Polgári Repülési Ügynökségtől (ANAC) a brazil XMobots drónvállalat – így már semmi akadálya nincs annak, hogy BVLOS (Beyond Visual Sight Line of Sight) repüléseket végezzenek több mint 30 kilométeres vagy 120 méter feletti magasságban a földfelszín felett. Mindezt a cég Echar 20D drónja képes elvégezni. Olvasd el: Számolja és elemzi a növényeket az új drón
 
Az XMobots volt az első brazil dróncég 2018-ban, mely engedélyt szerzett a 120 méter feletti repülésekre – ezt az RPA Arator 5B drónra adták ki. A brazil kutatócsoport az új Echar 20D drónnal
 
Az új Echar 20D súlya nagyjából 7,6 kg. Szárnyfesztávolsága körülbelül 2,13 méter.
 
A drón kiválóan alkalmas feltérképezésre, georeferálásra, illetve ellenőrzési műveletekre a mezőgazdaságban. Olvasd el: levegőbúl számolja az epret a mesterséges intelligencia
 
Önálló műveletek
 
A vadonatúj, mesterségesen intelligens drón autonóm műveleteket hajt végre - 120 és 180 perc között tud a levegőben tartózkodni.
 
Egyetlen repülés alatt 7100 hektárt fed le, 79,2 km/órás utazási sebességgel halad.
 
A felszálláshoz katapult rendszert használ, a leszálláskor ejtőernyőt.
 
Az ANAC engedélye növeli a vizuális látóhatáron túli repülési lehetőségeket Brazíliában - nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a bányászat, az erdészet, az infrastruktúra és más ágazatok esetében is.
 
„Az ilyen jellegű nemzeti projektfejlesztések igen fontosak annak érdekében, hogy a felhasználók hozzáférhessenek az új technológiához, csúcstechnológiát építsenek, melynek nemzetközi szinten is jelentősége van” – mondta Roberto Honorato, az ANAC légialkalmasság-felügyelője.
 
Mostanáig az ANAC több mint 30 drónmodellnek adott tanúsítványt, melyeket különböző vállalatok gyártottak. Jelenleg további 40 drón vár engedélyeztetésre.
 
Fotó: xmobots.com.br
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.