2020. 11. 14. - 08:00

Mesterséges intelligencia – Számolja és elemzi a növényeket egy új drón

Mesterséges intelligencia – Számolja és elemzi a növényeket egy új drón

Megjelent a Skippy Scout drónvezérlő mobileszköz-alkalmazás új, kifinomultabb verziója, amely mesterséges intelligencia segítségével begyűjti és elemzi is a növényekről készült képeket.

Nemcsak összegyűjti a képeket, elemzi is: megérkezett a Skippy Scout drónvezérlő mobileszköz-alkalmazás kifinomultabb változata, mely nem csupán összegyűjti, hanem elemezni is képes a növényekről készült felvételeket.
 
A szoftver új, mesterséges intelligenciát alkalmazó verziója – a 2.5-ös – használható növényfelderítésekre, autmatikusan értelmezni tudja a felvételeken látottakat.
 
„A drónképek automatizált elemzésével fel lehet deríteni az egészséges növények és a gyomnövények százalékos arányát, s meg lehet számolni, hány növény van ültetve négyzetméterenként. Az alkalmazás képes felismerni a levelek betegségeit, sőt rámutatni a lyukakra, amelyek a rovarok tevékenységének köszönhetők” - mondta el Jack Wrangham, az Egyesült Királyságban levő székhellyel rendelkező Drone Ag alapítója. Olvasd el: Erdőket menthet a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia - Elemzi a növényeket a Skippy Scout drón új verziója
Mesterséges intelligencia - Elemzi a növényeket a Skippy Scout drón új verziója
 
A Skippy Scout okostelefonon keresztül is használható.
 
A növénytermesztők és agronómusok alkalmazhatják azt mobiltelefonon keresztül, automatizálva a nagy felbontású, levélszintű felvételeket is készítő drónok működését és munkájának megtervezését, mely így és segíthet a betegségek, a kártevők és a gyomok felderítésében. Olvasd el: Denevérszerű drónok irthatják a rovarokat?
 
Ellenőrzési pontok is vannak, melyek a telefonra importált tereptérképeken választhatók ki - majd az alkalmazás elrepíti a drónt mindegyik pontra, s ezek ezt követően valós idejű képeket készítenek és küldenek a telefonra.
 
Mi több: a SpaceSense nevű, távoli képalkotó szolgáltatóval kötött partneri viszony műholdas adatokat is biztosít, melyek segítségével a felhasználók eldönthetik, hol és mikor figyeljék a növényeket a zöldfelületi index (GAI), a gyomfelderítés, a levélképződés és a talajnedvesség tekintetében.
 
„A műholdas adatokat hetente legfeljebb háromszor továbbítják az alkalmazásba. A felhasználó telefonján információs rétegként jelennek meg - magyarázta Wrangham. - A felhasználók importálhatják saját térképeiket, mindegyiknek nevet adva, így az éves adatok összeállíthatók és össze is hasonlíthatók; a Skippy Scout-ban beépített mesterséges intelligencia használja ezeket az információkat elemzés és tanácsadás céljából” – tette hozzá a szakember.
 
A Skippy Scout tehát képes megszámolni a növényeket, felmérni az egészséges növénytakaró méretét a gyomtakaróhoz képest, jelentést tenni a károsodott növényekről és kiemelni a rovarok által okozott károkat. Később valamennyi adatról PDF-jelentést készít, amelyeket az alkalmazás automatikusan hoz létre.
 
Jack Wrangham szerint a jelentéseket könnyen érthetőre tervezték és el is menthetők a jövőbeni benchmarkinghoz és összehasonlításhoz.
 
„Célunk mindig az volt, hogy a technológia könnyen használható és mindenki számára elérhető legyen; egy gazdálkodónak havi 30 fontba, azaz 33 euróba kerül, plusz, a drón ára 400 font - 447 euró – alatti, ezért reméljük, egyre több gazdálkodó alkalmazza majd a technológiát, hogy időt takarítson meg a növénynevelés terén” – mondta Jack Wrangham.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.