2021. 02. 24. - 09:45

Levegőből számolja az epret a mesterséges intelligencia

Levegőből számolja az epret a mesterséges intelligencia

Gyümölcsszámláló drónt fejlesztett ki egy belga feldolgozóipari intézet – a repülő robot mesterséges intelligencia alkalmazásával méri fel a növényeket a levegőből.

A levegőben repülve számlálja az epret a drón, melyet a Flanders Make belga feldolgozóipari intézet fejlesztett ki. A repülő robot mesterséges intelligencia használatával segít a növénytermesztőknek megjósolni pontos betakarításukat.
 
A Flanders Make olyan drónnal rukkolt elő, mely automatikusan raktároz a tárolókban, az algoritmus pedig képes a virágok és a gyümölcsök számát is megmondani egy mezőgazdasági területen a betakarítás előrejelzésére, kamerák és szenzorok segítségével. Olvasd el: Számolja és elemzi a növényeket egy új drón
 
„Ehhez virágzó epernövényekről készítettünk légi felvételeket – magyarázta Rob Heylen, a Flanders Make kutatója. - Algoritmusunk elemezte a képeket és megszámolta a látható gyümölcsök és/vagy virágok számát.”
 
Levegőből számolja a mesterséges intelligencia az epertermést
Levegőből számolja a mesterséges intelligencia az epertermést
 
Hibahatár
 
A kutatás során a szakemberek kézi számlálást is végeztek - meghatározták a felismert virágok digitális számlálása és tényleges száma közötti hibahatárt.
 
„Mivel mostmár tisztában vagyunk a hibahatárral, a gyorsan összegyűjtött drónképek alapján igen pontosan meg tudjuk határozni a virágok tényleges számát” mondta Rob Heylen.
 
Vagyis, a mesterséges intelligencia jóval hamarabb képes megjósolni, mire lehet számítani betakarításkor, mint amit az eddig bevett gyakorlat mutat. Olvasd el: Ígéretes jövő elé néz a 0-24-ben működő, önálló gyümölcsszüretelő
 
Az alkalmazás a Belga Kísérleti Gyümölcstermesztési Központtal együttműködésben jött létre. A központ manuálisan már megszámolta az epervirágokat, hogy megítélje az eper terméshozamát egy 3 hetes időszak során. A drónnak köszönhetően azonban ez most sokkal gyorsabban megoldható.
 
 
A mesterséges intelligencia mindenképpen kulcsfontosságú a drónok elfogadásához.
 
Az új drón alkalmazások sikeres fogadásának kulcsfontosságú tényezője az üzleti világban a mesterséges intelligencia használata” – mondta a Flanders Make.
 
Hozzátette: a technológia lehetővé teszi a drónok számára, hogy teljesen függetlenül végezzenek feladatokat, illetve villámgyorsan elemezzék az összegyűjtött képeket.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.