2022. 09. 27. - 19:06

Mesterséges intelligencia – csótányrobotokat tesztelnek japán kutatók

Mesterséges intelligencia – csótányrobotokat tesztelnek japán kutatók

A japán kutatók által kifejlesztett új rendszernek köszönhetően hamarosan keresési és mentési műveletekre használhatják a távvezérelt kiborg csótányokat.

 
A RIKEN kutatói által tervezett rendszer egy apró, vezeték nélküli vezérlőmodullal és újratölthető akkumulátorral felszerelt kiborg csótányokat használ.
 
Az akkumulátort a csótány mellkasán lévő "hátizsákba" építik be, amely a lény idegrendszerébe van bekötve. Ez lehetővé teszi a csótány távvezérlését, így ideális a keresési és mentési műveletekhez olyan veszélyes területeken, ahová nem biztonságos embert küldeni.
 
Összesített cockroach
 
Mesterséges intelligencia – csótányrobotokat tesztelnek japán kutatók
 
A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült
 
 
 
A kutatók szerint a kiborg csótányok akár 50-szer nagyobb teljesítményre képesek, mint a korábbi eszközök. Arról is beszámolnak, hogy a lények képesek önállóan mozgatni a lábaikat, így újratöltés nélkül képesek behatolni veszélyes területekre.
 
A japán RIKEN kutatóintézet kutatói olyan rendszert fejlesztettek ki, amellyel távvezérelt kiborg robotcsótányokat lehet létrehozni, ami a környezet megfigyelésére is hatással lehet. A csótányok egy apró vezeték nélküli vezérlőmodullal és egy újratölthető akkumulátorral vannak felszerelve, és képesek mozgatni a lábaikat.
 
A projekt célja, hogy olyan csótányokat hozzanak létre, amelyeket veszélyes területekre lehet küldeni anélkül, hogy fel kellene tölteni őket. A kutatócsoport már bebizonyította, hogy a kiborg csótányok még a falakon is fel tudnak kúszni.
 
A technológia egyik lehetséges alkalmazási területe olyan kiborg csótányok létrehozása, amelyeket be lehet küldeni összeomlott épületekbe vagy más nehezen megközelíthető területekre, hogy információkat gyűjtsenek a helyzetről. Az a képesség, hogy ember helyett egy távirányítású csótányt küldjenek be, potenciálisan életeket menthet. Ezenkívül ezeket a robotokat kémkedésre vagy más titkos műveletekre is lehetne használni.
 
Bár a technológia gyakorlati alkalmazásáig még vannak kihívások, amelyeket le kell küzdeni, a japán kutatócsoport optimistán tekint a találmányukban rejlő lehetőségekre.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.