2022. 07. 11. - 09:45

Mesterséges intelligencia-diagnosztika: a radiográfusok sem értik a technikáját?

Mesterséges intelligencia-diagnosztika: a radiográfusok sem értik a technikáját?

Számos radiográfus csak részben érti, miként diagnosztizálják az intelligens számítógépes rendszerek a röntgen-, MRI- és CT-vizsgálatok során talált problémákat.

Érdekes következtetésre jutott egy új tanulmány. Rámutatott, hogy sok brit radiográfus csak korlátozottan érti, miként diagnosztizálják az új intelligens számítógépes rendszerek a röntgen-, MRI- és CT-szkennelések során talált problémákat.
 
„Küszöbön áll a mesterséges intelligencia (MI) szélesebb körben történő bevezetése a röntgen osztályokon. Az új tanulmány alapján a radiográfusokat képezni kell, hogy biztosak lehessenek a diagnózisban, s tudják, hogyan vitassák meg az MI szerepét a radiológiában a betegekkel és más egészségügyi szakemberekkel” – mondta Clare Rainey, a kutatás vezetője.
 
A radiográfusok azok, akik a betegekkel a vizsgálat során találkoznak. Megfelelően képzettek ahhoz, hogy felismerjék az orvosi felvételeken talált különféle problémákat - például csonttöréseket, ízületi problémákat, daganatokat - hagyományosan úgy tartják, hogy ők áthidalják a páciens és a technológia közötti szakadékot.
 
Belőlük és a radiológusokból is súlyos hiány van azonban az Egyesült Királyságban – ezért az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató) hamarosan bevezeti a mesterséges intelligencia rendszereket a diagnózis segítése céljából. Olvasd el: Mesterséges intelligencia azonosíthatja a töréseket a röntgenfelvételeken
 
Mesterséges intelligencia-diagnosztika: a radiográfusok sem értik a technikáját?
Mesterséges intelligencia-diagnosztika: a radiográfusok sem értik a technikáját?
 
A Liverpoolban megrendezett Képalkotó és Onkológiai Konferenciáján bemutatott tanulmány azt sugallja: annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia-rendszerek fejlesztői lenyűgöző teljesítményt értek el, sok radiográfus bizonytalan az új intelligens rendszerek működésében. Olvasd el: Engedélyt kapott az első autonóm röntgenelemző mesterséges intelligencia
 
Clare Rainey, valamint az Ulsteri Egyetem munkatársa, dr. Sonyia McFadden a röntgenfelvételekről hivatalos jelentéseket készítő Reporting Radiographers munkatársait kérdezték arról, mennyire értik a mesterséges intelligencia működését. 
 
A 86 megkérdezett radiográfus közül 53 (62 százalék) mondta, biztos abban, hogyan dönt egy MI-rendszer. Azonban a válaszadók kevesebb mint egyharmada lenne magabiztos, ha közölné az MI-döntést az érdekelt felekkel, beleértve a betegeket, a gondozókkal és más egészségügyi szakemberekkel. 
 
Ha a mesterséges intelligencia megerősíti a diagnózist, akkor a válaszadók 57 százaléka jobban bízik a leletben, ám ha az MI nem ért egyet a véleményével, 70 százalékuk további véleményt kérne.
 
„A felmérés rávilágít a problémákra, melyek az Egyesült Királyságban a radiográfusok képértelmezésre használt mesterséges intelligenciával kapcsolatos megítéléséről számolnak be. Kétségtelen, hogy az MI bevezetése valódi előrelépést jelent - de ez azt mutatja, hogy forrásokra van szükségünk a radiográfiás oktatáshoz, annak biztosításához, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni ezt a technológiát. A betegeknek bízniuk kell abban, hogy a radiológus vagy a radiográfus hogyan jut véleményre” – mondta Claire Rainey.
 
A mesterséges intelligencia modern formái - amikor a számítógépes rendszerek menet közben tanulnak -, sok helyen jelennek meg napjainkban, a gyári öntanuló robotoktól az önjáró autókon át a repülőgépekig, melyek szintén képesek autonóm módon működni.
 
Az angliai NHS most arra készül, hogy ezen tanulási rendszereket bevezesse képalkotó szolgáltatásaiba – ilyen például a röntgen és az MRI. Azt nem várják, hogy a számítógépes rendszerek helyettesítik a képzett radiográfus végső ítéletét, de magas szintű első vagy második véleményt nyújthatnak a röntgenleletekről.
 
Ami pedig segít csökkenteni a diagnózishoz és a kezeléshez szükséges időt, s támogatást nyújt az emberi döntésekhez.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.