2020. 09. 01. - 11:00

Mesterséges intelligencia - Drónok mérik fel a károkat hurrikán után

Mesterséges intelligencia - Drónok mérik fel a károkat hurrikán után

Nem telt el sok idő azóta, hogy a Laura hurrikán komoly pusztításokat végzett Amerikában – sokan drónokkal rögzítették a károkat, s a tudósok szerint ez egy igen jó és precíz módszer, mely mesterséges intelligenciával karöltve hasznunkra válhat.

Újra lecsapott egy hurrikán az Egyesült Államokra - ezúttal Laura, augusztus 27-én, komolyan sújtva Texas, Louisiana és Arkansas államot. Az emberek több helyen repülő drónjaik segítségével igyekeztek felmérni a keletkezett károkat, videókat is posztoltak a közösségi oldalakra.
 
Ezek a videók precíz források – jegyezték meg a Carnegie Mellon Egyetem kutatói. Jelenleg drónokon dolgoznak, amelyeket lehet alkalmazni gyors kárfelmérésre. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Robotrajok a mentési munkálatokban
 
A mesterséges intelligencia használatával a kutatók olyan rendszert fejlesztenek ki, mely automatikusan azonosíthatja az épületeket, s első körben meghatározhatja, sérültek-e és mennyire lehetnek súlyosak ezek a károk.
 
Csúnyán lesújtott a Laura hurrikán - drónok rögzítették a károkat
Csúnyán lesújtott a Laura hurrikán - drónok rögzítették a károkat
 
„A jelenlegi kárfelmérések többnyire azon alapulnak, hogy az egyének észlelik és dokumentálják az épület károsodását - mondta Junwei Liang, PhD hallgató, a CMU Nyelvi Technológiai Intézet (LTI) PhD hallgatója. - Ez azonban lassú, drága és munkaigényes feladat”.
 
A műholdas képek nem nyújtanak kellően részletes képeket, s csak egyetlen - vertikális - szempontból láttatják a károkat.
 
A drónok ugyanakkor közeli információkkal szolgálhatnak számos szögből és nézőpontból.
 
Természetesen lehetséges, hogy első reakcióként drónokat küldjön fel a levegőbe bárki, manapság azonban sokan rendelkeznek vele a lakók közül és már rutinszerűen küldik fel őket egy-egy természeti csapást követően.
 
„Számos drónnal készült videófelvétel érhető el a közösségi médiában egy-egy ilyen eset után, vagyis ezek az eszközök értékes források lehetnek a kárfelmérésben – mondta Liang. Olvasd el: Drónokkal és mesterséges intelligenciával kutatnak fel szovjet bombákat
 
Xiaoyu Zhu, az LTI mesterséges intelligencia és innováció szakának hallgatója megjegyezte: a kezdetleges rendszer képes elfedni részeket az épületeken, amelyek károsodottnak látszanak, s meghatározni, hogy a kár súlyos vagy kevésbé az – illetve, megsemmisült-e az épület.
 
A kutatócsoport eredményeit a számítógépes látás alkalmazásának téli konferenciáján mutatja majd be 2021-ben.
 
A kutatók Alexander Hauptmann, az LTI kutatási professzora vezetésével drónvideókat töltöttek le hurrikán- és tornádó-károkról Floridában, Missouriban, Illinoisban, Texasban, Alabamában és Észak-Karolinában. Majd feljegyezték a videókat, hogy azonosítsák az épületkárokat és felmérjék azok súlyosságát. Olvasd el: Drónok tökéletesítik az 5G-hálózatokat
 
Az így kapott adatkészletet - amely elsőként alkalmazott drónvideókat a természeti katasztrófák okozta épületkárok felmérésére - az MSNet nevű mesterséges intelligencia-rendszer képzésére használták, hogy képes legyen felismerni az épületkárokat. Az adatkészlet más kutatócsoportok számára is elérhető a Githubon keresztül.
 
A videók egyelőre nem tartalmaznak GPS koordinátákat, a kutatók azonban olyan geolokációs sémán dolgoznak, mely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy gyorsan azonosítsák a sérült épületek helyét – emelte ki Liang.
 
Ehhez szükség lenne a rendszer betanítására a Google Streetview képeinek felhasználásával. Az MSNet ezután a Streetview-től tanult helymeghatározási jeleket a videó jellemzőihez igazíthatná – tette hozzá a szakember.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.