2020. 12. 08. - 09:45

Mesterséges intelligencia tartja helyben az internet-ballont a levegőben

Mesterséges intelligencia tartja helyben az internet-ballont a levegőben

Megtalálták a módját a Google kutatói, hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével a levegőben egy helyben tartani egy internet-léggömböt.

A Loon hélium ballonok távoli helyekre sugároznak internetet világszerte, ahol a szolgáltatás egyébként lehetetlen, vagy olyan helyeken kell netet biztosítani, ahol katasztrófa történt. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - 3D városmodell természeti katasztrófákhoz
 
A Google kutatói most rájöttek, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát alkalmazni arra, hogy a cég magasban lévő internetes léggömbjei a helyükön maradjanak.
 
A teniszpálya méretű, szupernyomással bíró ballonok csaknem 20 kilométerrel a Föld felszíne felett lebegnek, ám egy helyen tartani őket eddig komoly kihívást jelentett. Szolár panelek működtetik őket, s „lebegő cellatornyokként” funkcionálnak a levegőben.
 
Mesterséges intelligencia - Levegőbe emelkedik az internet-léggömb
Mesterséges intelligencia - Levegőbe emelkedik az internet-léggömb
 
A Loon-t a Google anyacége, az Alphabet birtokolja – szakértői a Reinforcement Learning (RL) nevű mesterséges intelligencia formát alkalmazták, hogy ellenőrzés alatt tartsák a léggömböt 39 napig a Csendes-óceán felett – írta meg a Nature szaklap.
 
A mesterséges intelligencia a történelmi időjárási minták, illetve az aktuális jelentések alapján dönti el, emelkednie vagy süllyednie kell-e a magasságát tekintve a ballonnak, hogy megtalálja a legjobb szelet helyzete fenntartásához.
 
A megfigyelők szerint az új navigációs rendszer fő felhasználási területe mellett azt is lehetővé teszi a ballon számára, hogy az állatok vándorlását és az éghajlatváltozást nyomon kövesse.
 
A Loon korábban már alkalmazta a technológiát a léggömbök formájában: ezek biztosítják az internetet Kenya egyes részein - mondta el Sal Candido, a vállalat technológiai vezetője. Hozzátette:  rendkívül nehéz úgy szolgáltatni az embereknek internetet, hogy azt egy ballon adja, amelynek nem szabad messzire sodródnia. Olvasd el: Blokklánc-alapú drónok segíthetnek a vízszennyezés elleni harcban
 
„Amit az RL tesz, lényegében annak meghatározása, mi a helyzet a léggömbbel – mennyi ereje van, mi a legjobb intézkedés, amelyet most tehet, hogy azon ember közelében maradjon, aki például jelenleg a mobiltelefont használja” – magyarázta Sal Candido.
 
A cég most arra alkalmazza a mesterséges intelligenciát, hogy a ballont az indítóhelyről a végső helyre navigálja.
 
 
„Noha arra nincs esély, hogy a sztratoszférán keresztül hatékonyan sodródó, szupernyomású léggömböt érzővé tegyük, a navigációs rendszer saját tervezéséről most átálltunk arra, hogy a számítógépek adatközpontúan állítsák össze azt – tette hozzá a szakember.
 
Megjegyezte: bár ez még nem egy Asimov-regény kezdete, azért igen szép történet és talán olyasmi, amit érdemes mesterséges intelligenciának nevezni.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.