2022. 11. 27. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Elindul a robottaxi San Francisco-ban

Mesterséges intelligencia - Elindul a robottaxi San Francisco-ban

Autonóm robottaxi-utakat kínál hamarosan az amerikai San Francisco lakosságának a Waymo vállalat – a kocsikban már automatizálási szakértő sem ül.

Elérhetővé teszi robottaxijait a lakosság számára a Waymo San Francisco-ban – a cég a Google Alphabet vállalatának önvezető egysége, amely most anélkül indítja útnak a kocsikat, hogy azokban automatizálási szakértők dolgoznának.
 
A cég azt tervezi, hogy a következő hetekben elindulnak az autonóm utaztatások - nemrég ugyanis megkapta a vezető nélküli engedélyt a Kaliforniai Közúti művek Bizottságától (California Public Utilities Commission - CPUC).
 
Az engedély lehetővé teszi a Waymo számára, hogy autonóm járműveit az utakra engedje anélkül, hogy a járműben sofőr tartózkodna, azt azonban egyelőre nem engedélyezi, hogy a Waymo díjat számítson fel ezekért az utazásokért. Utóbbi akkor lehetséges, ha automatizálási szakértő is ül a volánnál. Olvasd el: Zöld utat kapott a teljesen vezető nélküli Waymo robottaxi
 
Elérhetővé teszi robottaxijait a lakosság számára a Waymo San Francisco-ban
Elérhetővé teszi robottaxijait a lakosság számára a Waymo San Francisco-ban
 
A Waymo tehát hamarosan fuvarozhat utasokat San Francisco-ban, bizonyos területeken -  ilyen például a Daly City, Los Altos, Los Altos Hills, Mountain View, Palo Alto és Sunnyvale egyes részei.
 
A cég autonóm autói akár 65 mérföld/órás sebességkorlátozású utakon is működhetnek, a nappal és az éjszaka bármely szakában. Olvasd el: Indulhat a Baidu robottaxi-hálózata Kínában
 
„Lendületet látunk ezen a területen és azon dolgozunk, hogy biztosítsuk a vezető nélküli kísérleti program biztonságos kiterjesztését” – mondta Genevieve Shiroma, a CPUC biztosa.
 
A Waymo 2021-ben kezdett nyilvános robottaxi utakat biztosítani San Franciscóban, de Phoenixben és Phoenix külvárosában már 2017 óta működik.
 
A cég 2022 november közepén jelentette be, hogy Phoenix belvárosában is a lakók rendelkezésére bocsátja a vezető nélküli robottaxit. A cég a belvárosból Phoenix repterére szintén biztosít fuvart.
 
 
Fotó: Twitter
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.