2022. 04. 03. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Zöld utat kapott a teljesen vezető nélküli Waymo robottaxi

Mesterséges intelligencia - Zöld utat kapott a teljesen vezető nélküli Waymo robottaxi

Elindította teljesen önálló robottaxi-hálózatát San Francisco-ban a Waymo, egyelőre az alkalmazottai számára. Phoenix belvárosában szintén megnyitja robotaxi szolgáltatását.

Elindította a Waymo teljesen vezető nélküli robottaxi-hálózatát az amerikai San Francisco-ban, ám egyelőre csak az alkalmazottai használják. A cég bejelentette tervét arra nézve is, hogy Phoenix belvárosában megindítsa robottaxi szolgáltatását.
 
Március 30-án reggel egy teljesen elektromos Jaguar I-PACE vett fel egy Waymo-mérnököt, hogy munkába vigye. A robotaxi még abból a célból is megállt pár percre, hogy az alkalmazott útközben kávét vegyen magának.
 
A hír kevesebb, mint egy hónappal azután érkezett, hogy a California Public Utilities Commission (CPUC) kiadta a Waymo részére a Drivered Deployment engedélyt – ez tette lehetővé a vállalat számára, hogy díjat számítson fel autonóm utazásokért. Olvasd el: Top 5 dolog, amiért jók a robottaxik
 
Mesterséges intelligencia - Utast vesz fel a Waymo teljesen autonóm robottaxija
Mesterséges intelligencia - Utast vesz fel a Waymo teljesen autonóm robottaxija
 
„Különösen izgatottak vagyunk a következő időszak miatt, hiszen hivatalosan is elhozzuk a technológiánkat San Franciscóba – a városba, amelyet a Waymonál sokan otthonunknak nevezünk” – mondta Tekedra Mawakana társ-vezérigazgató.
 
Hozzátette: sokat tanultak a San Francisco Trusted Testers-től az elmúlt 6 hónapban, nem is beszélve arról, hogy számtalan információt gyűjtöttek vezetőiktől a teljesen autonóm szolgáltatásuk elindítása óta Phoenix keleti völgyében. Mindkettő közvetlenül befolyásolta a szolgáltatás fejlesztését.
 
A Waymo először 2021 októberében kapott zöld utat a nyilvános robotaxi utazások megkezdésére Kaliforniában.
 
A California Department of Motor Vehicles (DMV) engedélyezte a vállalat számára, hogy ember sofőrökkel a volán mögött üzemeltethesse robottaxiját.
 
Hatalmas lépés azonban, hogy mostanra nem ül senki a kormánynál – de nem ez az első ilyen eset. A Waymo ugyanis 2020 óta nyújt teljesen autonóm nyilvános robottaxi-szolgáltatást Phoenix keleti völgyében, ami elősegíti, hogy hamarosan a belvárosban is megjelenjenek a robottaxik.
 
„Fő célunk egy biztonságos, robusztus és általánosítható autonóm meghajtó – a Waymo Driver – felépítése, amelynek képességei és teljesítménye jól átadható a földrajzi területek és termékvonalak között” – mondta Dmitri Dolgov, a Waymo társ-vezérigazgatója.
 
Megjegyezte: ahogyan a korábbi tapasztalataik lehetővé tették számukra, gyorsan és magabiztosan telepítették az 5. generációs sofőrt San Franciscóban - az ott, illetve Phoenix keleti völgyében szerzett tapasztalataik kombinációja több millió mérföldes valós vezetésen alapul. A szimulációban megtett mérföldek száma már most is irányítja a fejlődésüket Phoenix belvárosában, s készen áll a teljesen autonóm útiterv szolgáltatás jövőbeli bővítésére. Olvasd el: Terjeszkedik a sofőr nélküli robotaxi
 
 
Érdemes tudni ugyanakkor: a Waymo nem az egyetlen cég, amely robotaxit telepít San Franciscóban.
 
A Cruise vállalat társalapítója, Kyle Vogt volt a cég teljesen vezető nélküli járművének első utasa 2021 novemberében. A Cruise engedélyt kapott arra is, hogy egy hónappal az utazás előtt díjat számítson fel a vezető nélküli utazásokért.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.