2021. 05. 08. - 08:00

Mesterséges intelligencia – Először vetett kukoricát az önjáró szerszámhordozó

Mesterséges intelligencia – Először vetett kukoricát az önjáró szerszámhordozó

Elültette első hektárnyi kukoricáját az autonóm szerszámhordozó – a mesterségesen intelligens eszköz bevetését még két önjáró gép koncepciója követ majd.

Egy hónapja a földeken dolgozik a német Horsch vállalat önjáró szerszámhordozó gépe, mely már végzett is az első hektárnyi kukorica elültetésével.
 
A gyártó ezen az eszközön kívül még két önjáró gép koncepciójával rukkolna elő a közeljövőben.
 
„A Robo jól működik, önállóan ültet” - hangsúlyozta Philip Horsch, a vállalat vezetője, aki a Twitteren közzétett videón szemlélteti is a gép munkáját. Olvasd el: Hogyan jósolja meg a mesterséges intelligencia a kukoricatermést?
 
Elültette az első hektárnyi kukoricát az önjáró szerszámhordozó gép
Elültette az első hektárnyi kukoricát az önjáró szerszámhordozó gép
 
Hozzátette: bár minden teljesen jól zajlik, a biztonsági előírások továbbra is túl szigorúak ahhoz, hogy engedélyezzék a tökéletesen önálló használatot. Vagyis, jelenleg is a mezőn kell lennie egy embernek, 600 méteres távolságon belül, hogy nézze, amint a gép dolgozik. Olvasd el: Krumplit ültet a legújabb mezőgazdasági robot
 
A Robo névre keresztelt autonóm szerszámhordozón kívül, mely kiválóan végzi az emberi munkát, a Horsch további két önjáró koncepciót tervez, melyeket 2021 végéig bemutatnának. „Elképzelésünk az, hogy három teljesen különböző rendszert/gépméretet vetünk be terepen a lehető leggyorsabban, használatukat pedig gyorsan megtanuljuk” fejtette ki.
 
A német gyártó korábban az autonóm szerszámtartó működését mutatta be videón, csupán annyit hozzáfűzve: „vezet!” Ez volt a modell első prototípusa, amelyet a gyártó már 2019-ben bejegyzett. Horsch szerint az önjáró géppel dolgozni „sokkal szórakoztatóbb, mint unalmas fülkében ülni”.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.