2020. 05. 23. - 08:15

Okos mezőgazdasági robotokkal rukkolnak elő a dánok

Okos mezőgazdasági robotokkal rukkolnak elő a dánok

Vadonatúj, mesterségesen intelligens robottal javítanák a fenntarthatóságot a mezőgazdaságban dániai szakemberek.

Még okosabb robotokat alkotnának a dánok mezőgazdasági felhasználásra. Öt egyetem és három vezető ipari társaság tagjaiból álló nemzetközi csapat fogott össze - célja az egészségügyi, élelmiszer- és mezőgazdasági technológiák átalakítása új, nyílt forrású, „mindenoldalú” mesterséges intelligencia útján - a jövő modern robotjai számára.
 
Az Aarhusi Egyetem Mérnöki Tanszéke az Agrointelli dán fejlesztő társaság, a kutatók és a vállalkozások nemzetközi csoportjával együtt indított el egy projektet az egészségügy, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság területén használt modern robotok jóval okosabbá és hatékonyabbá tétele érdekében. Olvass a zöldségszedő robotról!
 
A szakember-csapat közösen tervezi, fejleszti és képzi a robotok egyfajta „aktív mesterséges észlelési rendszerét”, mely messze túlmutat a modern számítógépes látástechnológián, s amely lehetővé teszi, hogy a robotok a jövőben sokkal komplexebb feladatokat is elvégezhessenek.
 
Mesterséges intelligencia - A Robotti mezőgazdasági gép munka közben
Mesterséges intelligencia - A Robotti mezőgazdasági gép munka közben
 
A projekt az Open Deep Learning Toolkit for Robotics (OpenDR) nevet kapta. Célja a moduláris, nyílt és nem szabadalmaztatott, „teljes körű” mesterséges intelligencia eszközkészlet kifejlesztése az alapvető robotfunkciókhoz.
 
Az eszköz fejlett észlelési és megismerési képességeket biztosít, amelyek megfelelnek a robotika alkalmazás általános követelményeinek az egészségügy, az élelmiszeripar és az agilis gyártás területén.
 
A projekt lehetővé teszi a robotok önállóságának jelentős mértékű javítását, hatékony mélyreható tanulási technikáinak felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy az új mesterséges intelligencia képességek beépíthetők a meglévő robotokba, melyeket a különböző ágazatok már most is használnak" – mondta el Alexandros Iosifidis egyetemi docens.
 
Erdal Kayacan, szintén egyetemi docens alátámasztja ezt. „A mély tanulás felhasználásával eszközkészletet fejlesztünk ki az alapvető robotfunkciókhoz. Ezzel fejlett észlelési és megismerési képességeket adunk a robotoknak.”
 
A projekt hatása látható lesz az új észlelési és ellenőrzési tevékenységek gyors generálása révén, melyek lehetővé teszik az ember és a robot közötti biztonságos együttműködést.
 
A dán delegáció a mezőgazdasági ágazat fejlett megoldásainak fejlesztésére összpontosít. Nézd meg, hogyan jósolhatja meg a mesterséges intelligencia a kukoricatermést!
 
Az Agrointelli cég már ismert önálló szerszámtartója, a Robotti kapcsán - ezzel összefüggésben fejleszt és tesztel a csapat egy intelligens rendszert a mechanikus gyomirtáshoz.
 
A Robotti fedélzeti kamera segítségével képes megkülönböztetni a gyomokat és a növényeket. Mechanikus ellenőrzést végez. A módszer javítja a termelési rendszer fenntarthatóságát és minimális hatást gyakorol a növényre és a termésre.
 
„A mély tanulási módszertan segítségével javíthatjuk az emberek, tárgyak, növények észlelésének és osztályozásának pontosságát, ezzel együtt a Robotti autonómiáját, miközben csökkentjük a feladatok elvégzéséhez szükséges számítási teljesítményt” – mondta el Ole Green, az Agrointelli vezetője.
 
A Horizont 2020 – mely az EU kutatási és innovációs programja - 6,6 millió eurót biztosított a projekt számára.
 
Olvasd el, milyen mezőgazdasági robotok vannak még!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.