2021. 04. 26. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Krumplit ültet a legújabb mezőgazdasági robot

Mesterséges intelligencia - Krumplit ültet a legújabb mezőgazdasági robot

Első alkalommal került sor arra, hogy robot segítségével vessenek el burgonyát. Az ültetést Hollandiában végezték egy vadonatúj mesterséges intelligencia-fejlesztéssel.

Rohamtempóban fejlődik a mesterséges intelligencia, melyet a mezőgazdaságban egyre több módon vetnek be. A legújabb robotok között megjelent az a fejlesztés, amely képes krumpli ültetésére.
 
Először vetettek burgonyát Hollandiában robot-segítséggel egy kutatási projekt részeként, melynek célja annak felmérése volt, hatékonyabban lehet-e termeszteni azt kevésbé súlyos, méretes gépekkel. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Hibrid autonóm robotnak örülhetnek a gazdálkodók
 
A kísérletet az Agrointelli Robotti végezte, egy önjáró eszköz-hordozó, mely különféle tevékenységeket képes önállóan elvégezni. Krumpliültetés céljából a robotot egy vontatott négysoros Miedema CP 42 vetőgéppel kapcsolták össze.
 
Krumpliültetés - Voltak nehézségei, de elvégezte feladatát a robot
Krumpliültetés - Voltak nehézségei, de elvégezte feladatát a robot
 
Voltak nehézségek – de működött
 
A Robotti képes volt elhúzni a részben megtöltött vetőgépet - amely nagyjából 2,4 tonnás – de ezt erőlködve tette meg. Különösen álló helyzetből voltak nehézségei az ültető mozgatásával – magyarázta Bram Veldhuisen, a Wageningeni Egyetem robotika szakembere.
 
A Robotti mezőgazdasági robot körülbelül 2,8 tonnás, két Kubota dízelmotorral rendelkezik. Az egyik 75 lóerős motor a meghajtásra szolgál, a másik 75 lóerős a kardántengelyhez és a külső hidraulikához kell. A robot RTK GPS segítségével navigál. Olvasd el: Útnak indul az elektromos szerszámszállító robot
 
A burgonyültetés próbája a Wageningen Egyetem, az Agrointelli és a Dewulf cég robotizációs projektjének része. A Potato Europe vásár bemutató terepének egy részét már lefoglalták Lelystad városa mellett erre a célra. A vásár során a Robotti a tervek szerint be is takarítja a krumplit.
 
A PotatoEurope nemzetközi esemény, melyet kizárólag burgonya-termesztőknek tartanak. Minden esztendőben megrendezi, a partnerországok egyikében tartják - Németországban, Belgiumban, Franciaországban vagy Hollandiában.
 
A szervezet várhatóan több mint 275 kiállítót és körülbelül 16 ezer látogatót fogad majd a 2021. szeptember 1-jén és 2-án megtartandó vásáron.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.