2023. 04. 03. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Elvehetik munkánkat a robotok? Lassan a testtel!

Mesterséges intelligencia - Elvehetik munkánkat a robotok? Lassan a testtel!

Sokakban merült fel az utóbbi időben, hogy a technológia és a mesterséges intelligencia fejlődésével munkája valóban megszűnhet. Egy robotikai szakértő szerint azonban ez a hozzáállás nagyon pesszimista.

Nem kevés alkalmazott fél manapság attól, hogy hamarosan elveszíti munkáját, mert azt a robotok veszik át – ennek oka az elmúlt két évtizedben az ipari robotok amerikai munkaerőpiacra gyakorolt hatása és a gépi vezérlésű technológia - például a mesterséges intelligencia és a ChatGPT - egyre növekvő jelenléte.
 
A robotok azonban nem feltétlenül veszik át az emberek munkáját – mutatott rá egy közelmúltban készült kutatás, melyet Yong Suk Lee adjunktus, a Notre Dame Egyetem Keough School of Global Affairs munkatársa tett közzé.
 
A kutatás társszerzőjével, az Auburn Egyetemen tevékenykedő John Chung-gal együtt arra jutottak, hogy az ipari robotok – különösen az autóiparban alkalmazottak -, inkább kiegészítik az emberi dolgozókat, mintsem helyettesítik őket. Mi több, sok esetben együttműködve dolgoznak. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Új humanoid munkásrobot érkezett
 
Mesterséges intelligencia - Elvehetik munkánkat a robotok? Lassan a testtel!
Mesterséges intelligencia - Elvehetik munkánkat a robotok? Lassan a testtel!
 
De nemcsak erről van szó. Az iparág fejlett digitalizálása és automatizálása valószínűleg növelte a munka termelékenységét és új feladatokat teremtett, amelyek több alkalmazott felvételét teszik szükségessé.
 
Egyes esetekben a robottechnológia kiegészíthette a munkaerőt azáltal, hogy kitöltötte azokat a hiányokat, amelyek akkor keletkeztek, amikor az alkalmazottak kiléptek vagy más pozícióba kerültek.
 
A tanulmány szerzői a robotok amerikai munkaerőpiacra gyakorolt hatását vizsgálták 2005 és 2016 között, ötéves időközönként elemezve az adatokat. Olvasd el: Jócskán nőhet a kültéri robotok száma a munkaerőhiány miatt
 
Az első 5 esztendőben a robotok negatív hatást gyakoroltak az alkalmazottak számára és helyi béreikre, ám ez a hatás az utóbbi években, 2010 körül újra fellendült és pozitív lett.
 
Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet és a Nemzetközi Robotika Szövetség adatait összehasonlítva a kutatók nyomon tudták követni ezt a fordulatot és meghatározták annak forrását.
 
A tanulmány szerzői szerint a termelékenység három tényező miatt növekedhetett: a feladatok automatizálása és a termelési költségek csökkentése, az azonos feladatokat ellátó robottechnológia továbbfejlesztése, valamint az ezekből az automatizálási technológiákból és képességekből származó új feladatok létrehozása okán.
 
Az sem mellékes azonban, hogy a robotok újabb modelljei, amelyek gyorsabban és pontosabban működnek, mint a régebbiek, szintén növelhetik a termelékenységet anélkül, hogy kiszorítanák a dolgozókat.
 
Ezen új automatizálási feladatok közül sok van, amely emberi dolgozót igényel a működtetéshez és kezeléshez - különösen, ha azok egyre összetettebbé válnak, ami növeli a munkaerő iránti keresletet.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.