2022. 12. 01. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Jócskán nőhet a kültéri robotok száma a munkaerőhiány miatt

Mesterséges intelligencia - Jócskán nőhet a kültéri robotok száma a munkaerőhiány miatt

A munkaerő hiánya okán a kültéren alkalmazott robotok száma a várakozások szerint több százezerrel megnőhet 2030-ra - különösen egyes ágazatokban.

A munkaerőhiány már jó ideje arra késztet egyes ágazatokat, hogy robotok alkalmazásában gondolkodjon.
 
Az olyan alapvető technikák, mint a navigáció, a manipuláció és a funkcionális biztonság gyors fejlődése mostanra intelligensebbé, mozgékonyabbá és biztonságosabbá tette a robotokat.
 
A mobil robotok mára bizonyítottan ideális társak a kültéri környezetben, a küldetés- és üzleti szempontból kritikus feladatokat végző emberek számára.
 
Az ABI Research globális hírszerző cég szerint a kültéri mobil robotok szállítása a 2021-es 40 ezer egységről 2030-ra elérheti a 350 ezret, ami 27 százalékos összetett éves növekedési ütemet jelent. Olvasd el: Munkaerőhiányt enyhít az új fa- és szőlőtermesztési robot
 
Mesterséges intelligencia - Jócskán nőhet a kültéri robotok száma a munkaerőhiány miatt
Mesterséges intelligencia - Jócskán nőhet a kültéri robotok száma a munkaerőhiány miatt
 
A sikeres navigációt, manipulációt és funkcionális biztonságot kínáló modellek sikeres bevezetése magával hozta, hogy a vállalatok az anyagmozgatás, a szállítás és a takarítás területén hasonló okokból szeretnének robotokat telepíteni kültéri használathoz.
 
„Kétségtelen, hogy számos ellenszél érinti a piacot, beleértve a magas kamatlábakat, a nagy megoldásszolgáltatók legutóbbi kivonulását az utolsó kilométeres szállítási ágazatból, valamint gond a méretezhetőség hiánya az erősen széttagolt piacokon, ilyen például a mezőgazdaság és az építőipar – mondta el Lian Jye Su, az ABI Research ipari, együttműködési és kereskedelmi robotikai kutatási igazgatója. - A munkaerőhiány, a munkahelyi biztonságra való összpontosítás és az emelkedő költségek azonban arra késztették a vállalatokat, hogy a robotokkal automatizálást különböző ágazatokban alkalmazzák.”
 
A Blue White Robotics és a Built Robotics például további modulokat kínál a meglévő gépek automatizálására a mezőgazdaságban és az építőiparban. 
 
Ezek a modulok lokalizált navigációs és számítógépes látásrendszerekkel rendelkeznek, amelyek a visszamenőleges kompatibilitásra és interoperabilitásra koncentrálnak. 
 
A nagy olaj- és gázipari vállalatok az ANYbotics és a Boston Dynamics négylábú robotjait telepítik, hogy biztonsági ellenőrzéseket végezzenek a hálós, vezetékes lépcsőkön és a szűk átjárókban, amelyek a kerekes mobil robotok számára nem éppen ideálisak. Olvasd el: Négylábú robot ellenőrzi a fúrótornyokat
 
A Kínában tapasztalható, állandó koronavírus-zárlat az Alibaba, a Neolix és a White Rhino vállalatokat is arra ösztönözte, hogy mobil robotokat használjanak az utolsó kilométeres kézbesítésekhez.
 
„A kültéri mobil robotok számnövekedésének további előmozdítása érdekében szükséges, hogy a robottechnikai gyártók a robotikai műveletek zökkenőmentesebbé és biztonságosabbá tételére összepontosítsanak. Figyelniük kell a feltörekvő technológiákat, például az 5G-t és az edge számítástechnikát – mondta Su. - A mindenütt jelenlévő kapcsolódási lefedettség és az elosztott számítástechnika teszi lehetővé a robotok számára, hogy teljesen összekapcsolódjanak és kihasználják a felhőben rejlő számítási lehetőségeket.”
 
A robotika gyártóinak az általuk megcélzott felhasználási esetekkel is tisztában kell lenniük - fontos a technológiákat a végfelhasználók üzleti igényeivel kombinálni – jegyezte meg Lian Jye Su.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.