2021. 08. 15. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Embert öltöztet egy vadonatúj algoritmus

Mesterséges intelligencia - Embert öltöztet egy vadonatúj algoritmus

Meghökkentő újdonsággal állt elő a Massachusetts-i Technológiai Intézet. „Ember-tudatos mozgástervezési algoritmust” alkottak, így a kutatók új robotja képes felöltöztetni egy embert.

A technológia fejlődik, s egyre több mindenre képes. Jól demonstrálja ezt a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) új fejlesztése is: a kutatók „ember-tudatos mozgástervezési algoritmust” hoztak létre, mely lényegében helyrehozza a robotok és az emberek közötti „biztonsági rést”, segít a robotnak megfelelően felöltöztetni egy embert.
 
Mivel a robotokban nincs meg az emberekre jellemző viselkedési tudatosság és kontroll, a velük való, biztonságos együttműködés módszeres tervezést és koordinációt igényel. Olvasd el: Így segíthetnek a robotok a fogyatékossággal élőknek
 
Hatékonyan és biztonságosan öltözteti fel az embert egy új algoritmus segítségével a robot
Hatékonyan és biztonságosan öltözteti fel az embert egy új algoritmus segítségével a robot
 
Míg egy barátunkat megkérhetjük, hogy öntse ki nekünk a kávét, nem fogja ránk önteni azt, egy robotnál egy ilyen feladat elvégzése gondos megfigyelést követel meg, valamint az emberi viselkedés megértését.
 
A MIT Számítógép Tudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) tudósai most olyan algoritmust alkottak meg, amely segít a robotnak megfelelő mozgásterveket találni, biztosítva ezzel az embertársak fizikai biztonságát.
 
A robot képes volt feladni egy személyre a kabátot - ami potenciálisan igen hatékony eszköznek bizonyulhat, ha fogyatékossággal élő vagy korlátozott mozgásképességű emberek segítéséről van szó. Olvasd el: Paralízises embereknek segít a vadonatúj robotkéz
 
 
Olyan algoritmust kifejleszteni, amely megelőzi a fizikai sérülést, anélkül, hogy mindez hatással lenne a feladat hatékonyságára, kritikus jelentőségű kihívás – mondta Shen Li, az MIT PhD-hallgatója, a kutatásról szóló új tanulmány vezető szerzője.
 
Hozzátette: módszerükkel azonban hatékony robotpályákat alakítanak ki, melyek segítségével az embert valóban biztonságosan fel lehet öltöztetni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.