2020. 12. 23. - 09:45

Így segíthetnek a robotok a fogyatékossággal élőknek

Így segíthetnek a robotok a fogyatékossággal élőknek

Sok ember él a világon különféle mértékű fogyatékossággal. S bár ennek súlyossága változó, a modern robot technológiák lényegesen megkönnyíthetik ezen emberek életét.

A világ minden táján és meglehetősen nagy számban vannak emberek, akik születésüktől fogva, vagy valamilyen betegség, baleset következtében fogyatékossággal élnek. Közülük sokan tudnak dolgozni, másoknak speciális körülményekre, segédeszközökre van szükségük – de annyi bizonyos, hogy felmérések alapján komoly plusz költségekkel jár számukra az életmódjuk.
 
A napjainkban egyre rohamosabban fejlődő technológiai újítások esetükben is komoly előnyt jelentenek. A kutatók rengeteg dolgot tesznek azért, hogy az ilyen emberek életminőségét javítsák, ellátva őket a függetlenség és a szabadság érzésével – s ebben igen nagy szerepet játszik a robotika, melyben úttörő terveket és fejlesztéseket hajtanak végre az orvosi és az autóipari szektorban egyaránt. Olvasd el: Gondolatok mozgathatják a protéziseket?
 
Komoly függetlenséget adhatnak a robotikai újítások a fogyatékkal élőknek
Komoly függetlenséget adhatnak a robotikai újítások a fogyatékkal élőknek
 
Protézisek és exocsontvázak
 
A protetikus végtagok ugyan évek óta rendelkezésre állnak, ám ez a terület is fejlődik - a készülő termékek hamarosan teljesítményükben és funkcionalitásukban is túlszárnyalhatják a természetes végtagokat. Ráadásul, ún. bionikus bőrrel készítik őket: integrálódnak az idegrendszerbe, ugyanúgy, mint egy normális végtag.
 
Előrelépés még, hogy a 3D-nyomtatók használatával létrehozott protézisek gyermekek és felnőttek számára is lehetővé teszik, hogy a mindennapokban használni tudják könnyű végtagjaikat -  különösen a háború sújtotta területeken. Olvasd el: Kerekesszékre szerelt robotkar segíti a betegeket
 
Az ortézisek néven is ismert testközeli eszközök (exocsontvázak vagy mesterséges külső vázak) a fogyatékkal élők, valamint az agy- vagy gerincvelő sérülésekből felépülők életét forradalmasíthatják. A legtöbb közülük előre meghatározott beállítások és a felhasználó által adott bevitel kombinációk alapján működnek – ám ezen a téren is olyan előrelépések történnek, melyek lehetővé teszik az exocsontvázak tudattal történő irányítását. Olvasd el: Paralíziseseknek segít a vadonatúj robotkéz
 
Robotika az autóiparban
 
Komoly előrelépések történtek azon a téren is, hogy a személygépkocsik, kisbuszok és egyéb járművek jobban alkalmazkodjanak a fogyatékkal élőkhöz. A robot rámpák és a hátsó felvonók elősegítik a kerekesszékkel közlekedők számára az akadálymentes hozzáférést, míg a rögzítők és a csörlők biztosítják az utasok biztonságát utazás előtt, közben és után.
 
Egyes, adaptált járművek lehetővé tették a fogyatékossággal élők számára, hogy vezetés révén megőrizzék függetlenségüket: a vezérlő eszközöket kézzel használják. Ezek a járművek lehetővé teszik az alsó végtagi fogyatékossággal élők számára, hogy a kormány közelében lévő eszközön keresztül szabályozzák az autó sebességét és a fékezést.
 
Fordított pedáladaptációk is elvégezhetők, valamint léteznek pedál hosszabbítók, így a fogyatékossággal élő emberek is tudnak vezetni.
 
Ennél is jóval fejlettebb technológia azonban a mesterséges intelligencia alkalmazásával működő, vezető nélküli autók, melyek egyre terjednek.
 
Ha széles körben elérhetővé válnak, az a fogyatékossággal élő embereknek is komoly előnyt jelent majd – bárhová eljuthatnak, felbecsülhetetlen értékű önállóságot és függetlenséget nyújthat számukra, melyet egy egyszerű jármű nem adhat meg.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.