2021. 05. 17. - 09:30

Mesterséges intelligencia – Rengeteg vizet spórolnak meg a locsoló drónok

Mesterséges intelligencia – Rengeteg vizet spórolnak meg a locsoló drónok

Drónnal történő vízpermetezéshez fogott össze két vállalat – az intelligens módszerrel egy hektárra 10 liter vizet használnak el, míg a traktorok 250-et.

Közösen fejlesztett ki hatékony drónos vízpermetezést a Corteva AgriScience és az Arpac brazil vállalat. Az új rendszer rendkívül ígéretes, mivel a drón spray-módszerrel 10 liter vizet használ el hektáronként, míg egy traktor esetében átlagosan 250 liter fogy.
 
A Landvisor AplicAr-S névre keresztelt rendszer a minőség, egységesség és precizitás szempontjából egyaránt kitűnő, ráadásul a vízcseppek legoptimálisabb felhasználását biztosítja.
 
Az Arpac 2020 augusztusától nyújt drónszolgáltatásokat Brazíliában és az Egyesült Államokban, együttműködve az izraeli Taranis céggel. Olvasd el: Brazil szuperdrónt vetnek be a földeken
 
A drónnal történő vízpermetezés sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos
A drónnal történő vízpermetezés sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos
 
„Bebizonyítottuk, hogy ez a technológia a lokalizált alkalmazással jelentős ráfordítást takarít meg, ami hozzájárul a területeken a költségek csökkentéséhez és a termelékenység növeléséhez”– mondta Eduardo Goerl, az Arpac vezetője és alapítója.
 
A drónos módszer a gyomirtásban is igen hatékony. A két vállalat több mint 90 tesztet végzett el legelőkön, hogy a műszaki követelményeknek minden megfeleljen, beleértve a környezeti és társadalmi tényezőket.
 
A Corteva és az Arpac szerint a spray-megoldással működő rendszer a gyomirtás terén is hatásosabbnak bizonyult, csökkent a sodródás, a költséghatékonyság szintén jóval előnyösebb, mint a hagyományos technikák esetében. Olvasd el: Permetező drónt vet be a gyomok ellen Ausztrália
 
A drónnal történő vízpermetezés 5 hónap alatt 1,2 millió liter vizet spórolt meg 5 területen, melyek átlagosan 1000 hektárosak voltak.
 
„Számtalan paramétert teszteltünk kedvezőtlen éghajlati viszonyok mellett, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el technikai és fenntarthatósági szempontból” - mondta Guilherme Foresti Caldeira projektvezető, a brazil Corteva Agriscience területi marketing menedzsere.
 
Hektáronként 10 liter víz
 
Az új fejlesztés csupán 10 liter vizet használ hektáronként, miközben a traktorokkal átlagosan 250 liter fogy el egy hektárra. A Landvisor AplicAr-S pontos alkalmazásokat és nagyobb biztonságot kínál a dolgozók számára is.
 
További előny, hogy megvan a lehetőség a permetezési műveletek során összegyűjtött összes adat megfigyelésére és tárolására. Ezzel van mód a gyomirtási eredmények elemzésére, évről-évre. Mindez technikai kiigazításokat és betekintést nyújt a költséghatékonyságba.
 
A kezdeményezés egyébként a Plataforma-S program része, melyet a Corteva kezdett el Brazíliában 2020-ban - a 2030-as Fenntartható Fejlődési Célok részeként.
 
Fotó: arpacbrasil.com.br
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.