2021. 10. 12. - 09:00

Mesterséges intelligencia és MRI segít kizárni a rákot sűrű mellszövet esetén

Mesterséges intelligencia és MRI segít kizárni a rákot sűrű mellszövet esetén

Miközben a mammográfia segített leszorítani a mellrákból eredő halálesetek számát, a sűrű mellekkel rendelkező nőknél ez kevésbé hatékony. Nem így a mesterséges intelligenciával támogatott MRI.

Az MRI-vizsgálat mesterséges intelligencia általi értékelése hozzájárul a rák kizárásához olyan hölgyeknél, akik sűrű mellszövettel rendelkeznek.
 
Míg a mammográfia alkalmazása az utóbbi évtizedben csökkentette a halálozást az emlőrák korai kimutatásával – amikor a daganat még kicsi és könnyebben kezelhető -, az kevésbé hatékony a sűrű mellekkel rendelkező nőknél.
 
Egy új holland tanulmány most rámutatott, hogy a kiegészítő MRI szűrés jelentős változást hozhat ezeknél az embereknél, akiknél egyébként nagyobb az esély a mellrák kialakulására.
 
Az új technológia segít felgyorsítani az azonosítási folyamatot. Olvasd el: Pontos mammográfiai leolvasásra törekszik a mesterséges intelligencia
 
emlo_sejtek_1
 
A mesterséges intelligencia gyorsan és pontosan áttekinti az MRI-ket, hogy kizárja az emlőrákot azoknál, akiknek ilyen betegsége nincs - felszabadítva a radiológusok idejét a bonyolultabb esetek kezelésére.
 
A sűrű szövet- és a korai emlődaganat-szűrés (avagy DENSE) vizsgálat során a kutatók a mesterséges intelligencia-technológiát tanították be, hogy megkülönböztessék egymástól a daganatos és az egészséges melleket. Olvasd el: Így javíthatja a mellrák diagnózisát a mesterséges intelligencia
 
„A DENSE vizsgálat azt mutatta, hogy a rendkívül sűrű mellekkel rendelkező nők esetében előnyös a további MRI szűrés - mondta Erik Verburg, a holland Utrechti Egyetem Orvosi Központjának vezető szerzője.  - Másrészt megerősítette, hogy a szűrésen átesett nők túlnyomó többségénél nem talál gyanús jeleket az MRI.” 
 
A mammográfia kevésbé hatékony a rendkívül sűrű mellszövetű nőknél, mint a zsírosabb szövettel bíróknál.
 
Ráadásul a sűrű mellszövet esetében 6-szor nagyobb a mellrák kialakulásának esélye, összevetve azt a zsírosabbal. Előbbieknél az emlőrák kétszer akkora valószínűséggel fejlődik ki, mint az átlagos mellekkel rendelkező nőknél.
 
A tanulmány csaknem 9200, rendkívül sűrű emlő MRI-jét elemezte. Közülük több mint 8300 esetben nem volt károsodás, 838-nál azonban legalább egyet találtak. Közülük 77 volt rákos.
 
A mesterséges intelligencia-modell az MRI-k 91 százalékát jelölte meg az elváltozások miatt radiológusi felülvizsgálatra.
 
A károsodástól mentes MRI-k 40 százalékát elutasította, anélkül, hogy egy rákos esetet is kihagyott volna – mutatott rá a tanulmány, melyet a Radiology szaklap közölt.
 
„Megmutattuk, hogy a mesterséges intelligencia biztonságosan válogat, egyetlen rosszindulatú daganat elmulasztása nélkül" – emelte ki Verburg. Hozzátette, hogy az eredmények jobbak voltak a vártnál. A 40 százalék jó kezdet. Még mindig van ugyanakkor 60 százalék, amin javítaniuk kell.
 
A mesterséges intelligencia-alapú rendszer jelentősen csökkentheti a radiológusok leterheltségét.
 
A megközelítés első körben használható arra, hogy segítse a radiológusokat és kevesebb időt töltsenek az MRI-k leolvasásával. Azaz, több idő állhat rendelkezésre ahhoz, hogy az igazán összetett emlő-MRI vizsgálatokra összpontosíthassanak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.