2021. 03. 04. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Méheltávolító műtéteknél is megjelent a robot

Mesterséges intelligencia - Méheltávolító műtéteknél is megjelent a robot

Engedélyezték az első, robottal támogatott rendszert a méheltávolító műtétek elvégzéséhez – a módszer precízebb beavatkozásokat tesz lehetővé.

Immár forgalomba hozható a Memic Innovative Surgery Hominis rendszer az ún. transzvaginális méheltávolító eljárásokhoz – alkalmazását engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA).
 
A Hominis az első, FDA által jóváhagyott, robotikai segítséget nyújtó műtéti eszköz ezen műtétek elvégzésére, amellyel a jóindulatú hysterectomia salpingo-oophorectomiával történő végrehajtása is megoldható. Utóbbi azt jelenti, hogy a petefészkeket és a petevezetékeket is eltávolítják. Olvasd el: 8 helyett 1 hét - Új robot a rákkezelésben
 
A Hominis rendszert kimondottan méheltávolításra tervezték - minimálisan invazív sebészeti eszközöket alkalmaz, melyeket a hüvelyen keresztül vezetnek be, valamint videokamerát, amelyet laparoszkópiával helyeznek be, a hason ejtett kis bemetszés segítségével.
 
Robotikai segítség a méheltávolító műtéteknél mesterséges intelligenciával
Robotikai segítség a méheltávolító műtéteknél mesterséges intelligenciával
 
Ez a megközelítés jóval kevesebb vágással jár, összehasonlítva azt a hagyományos laparoszkópos méheltávolítással.
 
Az eljárás során a sebészek tartják ellenőrzés alatt a rendszert, a Hominis konzolon keresztül – ehhez az FDA azt is megköveteli a Memic-től: dolgozzon ki és biztosítson képzési programot a sebészek és a műtő személyzete számára, mielőtt a készüléket működtetnék. Olvasd el: Engedélyt kapott a Corindus sebészeti robot Techniq szervere
 
A hatóság 30 beteg vizsgálata során értékelte a rendszer biztonságosságát és hatékonyságát, jóindulatú állapotok esetén, transzvaginális teljes hiszterektómián, salpingo-oophorectomián vagy salpingectomián.
 
A páciensek életkora változó volt, 37 és 79 év között, 63 százalékuknak különböző társbetegségei is voltak.
 
A Hominis-szel végzett mindegyik eljárás sikeresen fejeződött be - nem váltottak át nyílt laparoszkópos sebészeti megközelítésre vagy ehhez hasonlóra.
 
Kisebb vérveszteség volt tapasztalható, s negatív eseményként húgyúti fertőzést, valamint a hüvely tetején lévő záródás késleltetett gyógyulását figyelték meg a szakemberek az eljárások során.
 
 
Újabb, minimálisan invazív nőgyógyászati műtét lehetőségét biztosítjuk ezzel az orvosok és a betegek számára, nem rákos megbetegedések esetén" - mondta el dr. Binita Ashar, az FDA Eszköz- és Radiológiai Egészségügyi Központ sebészeti és fertőzésellenőrző eszközökkel foglalkozó irodájának igazgatója.
 
Hozzátette: a hatóság továbbra is támogatja a biztonságos és hatékony orvostechnikai eszközök fejlődését, amelyek javíthatják a páciensek tapasztalatait a műtéti beavatkozások során.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.