2021. 08. 26. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Humanoid robottal állna elő a Tesla

Mesterséges intelligencia - Humanoid robottal állna elő a Tesla

Nagy bejelentést tett Elon Musk, a Tesla vezére. A vállalat mesterséges intelligencia napján közölte, hogy humanoid robotot építenek, melynek prototípusa jövőre elérhetővé válik.

Hamarosan a Tesla is előállna humonoid robotjával. Erről maga a cég vezetője, Elon Musk beszélt az AI Day elnevezésű mesterséges intelligencia-napon Washingtonban.
 
Mint mondta, a robot prototípusát valószínűleg már 2022-ben megjelentetnék.
 
„Alapvetően az unalmas, ismétlődő és veszélyes munkákkal fog foglalkozni” - fogalmazott Musk a Tesla (TSLA) robottal kapcsolatban, hozzátéve, gondolkodjunk el, melyek azok a tevékenységek, amelyeket az emberek legkevésbé szeretnének végezni?
 
Arról azonban nem beszélt a Tesla vezére, vajon megvehető lesz-e a robot és ha igen, mennyiért. Olvasd el: Elon Musk szerint az agyi chip 10 év múlva elavulttá teszi a nyelvet
 
Humanoid robotot tervez a Tesla - egyelőre próbababa alakban jelent meg
Humanoid robotot tervez a Tesla - egyelőre próbababa alakban jelent meg
 
Annyi bizonyos, hogy az új humanoid robot használni fogja a Tesla-gyárak automatizált gépekkel kapcsolatos tapasztalatait, valamint egyes hardverek és szoftverek tudását is, amelyek a vállalat Autopilot sofőrsegítő szoftverét működtetik.
 
Elon Musk – aki a múltban többször is beszélt az elszabaduló mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmeiről – azt mondta, a Tesla Botot „barátságosnak szánják”, de a vállalat „gépi szinten” tervezi meg azt, hogy szükség esetén el lehessen menekülni előle és túljárni az eszén.
 
A robot 5 láb magas lesz és nagyjából 56 kiló, az arcát pedig képernyő adja. A cégen belül csak Optimusnak nevezik.
 
Úgy tervezik meg – mint Elon Musk beszédében is említette -, hogy a nem biztonságos, ismétlődő vagy unalmas feladatokat el tudja végezni az ember helyett, eleinte legalábbis mást nemigen bíznának rá.
 
„Úgy gondolom, a jövőben a fizikai munka egy választási lehetőség lesz. Ha akarod, megteheted” – utalt Musk arra, hogy az ilyen jellegű feladatokat a robotok végre tudják hajtani. Olvasd el: Hamarosan minden háztartásban lehet humanoid robot Sophia?
 
A mesterséges intelligencia-napon a Tesla vezetője felfedte a robotot ábrázoló rajzokat, de bemutatta azon mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépes technológiák egy részét is, melyeken azzal a céllal dolgoznak, hogy egy napon energiát biztosítsanak az önvezető autóknak.
 
A cég egyébként egy próbababát is felvonultatott a színpadon, amely a leendő humanoid robot külsejét hivatott megjeleníteni.
 
A Tesla története tele van fantasztikus ötletekkel. Egyik-másik eddig sosem valósult meg, mint például a napelemes Supercharger hálózat vagy a kígyószerű robotikus töltők -, tehát lehet találgatni, vajon a működő Tesla Bot valóban elkészül-e jövőre.
 
 
A vállalat azonban kétségtelenül azért tart ma ott, ahol, mert Elon Musk erős akarattal halad előre.
 
A robotika-iparba történő belépés rövid távú gazdaságosságára vonatkozó kérdésre azonban Musk csak annyit mondott: „ezt még meg kell látnunk”.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.