2020. 08. 13. - 10:20

Mesterséges intelligencia - Íme az első igazi robotkávézó

Mesterséges intelligencia - Íme az első igazi robotkávézó

Együttműködő robotrendszert és mesterséges intelligenciát alkalmaz a kávék elkészítéséhez és felszolgálásához egy vadonatúj kávézó-láncolat.

Rozum Café néven fejlesztett ki együttműködő robotrendszert a Rozum Robotics a kávékészítéshez és kínáláshoz.
 
A munkaerőhiány gyakori kihívást jelent a kávékészítésben – erre igyekszik ígéretes megoldást nyújtani az ember-robot kooperáció. Azok a gyártósorok, ahol az ember és a robot egymás mellett tud dolgozni, egyesítik utóbbi hatékonyságát és előbbi kreativitását. Olvasd el: Karnyújtásnyira vannak a konyhai robotok?
 
Egyes előrejelzések szerint a kollaboratív robotok eladása 2030-ig 11 milliárd dollárra fog emelkedni és a robotika piac 29 százalékát teszi majd ki. A legismertebb ilyen cobotokat gyártó termelő az Universal Robotics, mely a cobot piac 60 százalékát tartja a kezében.
 
Mesterséges intelligencia: a robot barista önállóan elkészíti a kávét
Mesterséges intelligencia: a robot barista önállóan elkészíti a kávét
 
Ipari robotokat készít a Kuka vagy a Fanuc vállalat is – s egyre több cég érkezik világszerte ebbe a szegmensbe.
 
Ilyen a Rozum Robotics is, egy fehéroroszországi központtal rendelkező start-up, mely saját szervomotorokkal rendelkező cobotokat állít elő.
 
A Pulse cobot robotkéz, hat fokban mozgatható, 750 mm-es nyomatékkal és 6 kg teherbírással. Tökéletesen megfelel olyan feladatokhoz, mint a válogatás, a csomagolás, tárgyak felvétele és elhelyezése. Olvasd el: Érkeznek az élelmiszer-szállító robotok?
 
2019-ben azonban egy pékségláncolat Ukrajnából megkérdezte a Rozum Robotics-t, lenne-e automatizálási megoldása kávézóik számára. A cég megjelentette a robot barista első verzióját.
 
Kezdetben nem volt Capuccinatore, a robot csak kétféle csészével dolgozott. A projekt azonban nagy figyelmet keltett, s a robot barista egy sokkal fejlettebb termékké vált – ez a Rozum Café.
 
A Rozum Café esetében a Pulse robotkar valódi felszolgálóként működik: őröl, kiszór, önt, habot készít és fel is szolgálja a kávét. A kávézó mindössze 27 négyzetméter.
 
 
Mindenképp figyelemreméltó, önálló megoldás a kávé üzlet gyors elindításához, s telepítéséhez csupán áramra és Wi-Fi kapcsolatra van szüksége.
 
A robot barista már dolgozik Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Szaúd-Arábiában, s további 5 megrendelés van folyamatban. Legfőbb megrendelői mozik, pékségek, üzletközpontok és tudományos parkok.
 
A cég azt tervezi, hogy hamarosan az Egyesült Államokba, Kanadába és Nyugat-Európába is eladhatja robot baristáját.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.