2019. 08. 15. - 10:10

Mesterséges intelligencia: íme az önjavító robotok

Mesterséges intelligencia: íme az önjavító robotok

Egy EU-projekt olyan robotkezek létrehozásán dolgozik, amelyek képesek érzékelni és kijavítani a hibákat emberi beavatkozás nélkül.

Önmagukat kijavító robotokat fejlesztettek a kutatók egy EU-projekt keretében – a robotkezek képesek arra, hogy érzékeljék a károsodást és ki is javítsák azt.
 
A gyümölcs leszedéstől kezdve egy nagyobb műtét elvégzéséig, a zselés műanyagból készült lágy robot kezek a jövő megoldásai lesznek számos szükségletre.
 
Mostanáig a robotok sajnos nem voltak túlságosan praktikusak a gyümölcs- vagy zöldségkezelésben, mivel szerkezetükből hiányzott a kellő lágyság - ezért hajlamosak voltak megrongálni, amit megfogtak.
 
Az Európai Bizottság által finanszírozott projekt, melyet a brüsszeli Szabad Egyetem és a Cambridge-i Egyetem tudósai vezetnek, most olyan önjavító robotokat terveznek, melyek éreznek fájdalmat vagy azt, hogy károsodott valami, emberi beavatkozás nélkül.
 
A kutatók már sikeresen kifejlesztettek polimereket, melyek képesek magukat gyógyítani, azzal, hogy 40 perc elteltével új kötéseket hoznak létre.
 
A következő lépés érzékelőszálak beágyazása a polimerbe, amelyek felismerik a károsodás helyét. A végső cél a gyógyulás automatizálása, elkerülve a jelenlegi hőigényt a rendszer aktiválásához - az emberi kéz érintésével.
 
Egy korábban tervezett eperszedő robot
Egy korábban tervezett eperszedő robot
 
Bram Vanderborght professzor, a Vrije Universiteit Brussel munkatársa, aki a projektet kezeli, elmondta: a kutatás élen jár a robotika új generációjának kifejlesztésében.
 
„Ezzel a kutatással szeretnénk folytatni és mindenekelőtt biztosítani, hogy a munkakörnyezetben dolgozó robotok biztonságosak, de fenntarthatóak is. Az új típusú robot önjavító mechanizmusa miatt a komplex és költséges javítás hamarosan a múlté lehet.”
 
A 3D nyomtatás révén elkészített puha robotok képesek a törékeny tárgyak ügyes manipulálására és biztonságosabbak az emberek számára olyan környezetben, mint a gyárak vagy mezők.
 
A gyümölcs- és zöldségfélék szedésére és elhelyezésére használt markolatok simák, ezzel meggátolják a baktériumok és a gombák növekedését. Ugyanakkor érzékenyek a repedésekre és szakadásokra. S a robot pótalkatrészeinek költségei a becslések szerint meghaladják az évi 320 millió fontot.
 
Az autonóm öngyógyító polimerekkel ellátott, puha robotrendszerek kifejlesztése kizárja a további fűtőberendezések szükségességét és a költségeket. A károsodás mértékétől és helyétől függően az eddigi vizsgálatok szerint szobahőmérsékleten az önjavulás csupán egy másodpercig vagy maximum egy hétig tarthat.
 
E tudományos előrelépés egyébként valóságos áldást jelenthet a mezőgazdaság számára – a kormányok világszerte készülnek a robotika korára, melyben az alacsony képzettséget igényelő munkafolyamatok robotizálva lesznek.
 
Az Európai Bizottság nemrégiben készült jelentése szerint az Egyesült Királyságban például a munkahelyek 43 százalékát fogják betölteni a robotok.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.