2022. 06. 13. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Jól teljesít Kína első önvezető drónhordozó hajója

Mesterséges intelligencia - Jól teljesít Kína első önvezető drónhordozó hajója

Autonóm hajót bocsátott vízre drónok szállítására a keleti ország. Több mint 50 drónt vihet magával, megfigyelési, kutatási, de katonai feladatokhoz is használható.

Új ékszerrel bővítette flottáját Kína – május végén vízre szállhatott és az eddigi tesztek alapján jól is működik a világ első intelligens vezető nélküli anyahajója, melyet a Huangpu Wenchong hajógyárban készítettek.
 
A Zhu Hai Yun nevű hajó két okból különleges: több mint 50 drón és autonóm tengeri jármű szállítására hozták létre és mesterséges intelligencia-rendszert foglal magába – utóbbi teszi lehetővé, hogy személyzet nélkül haladjon.
 
A Zhu Hai Yunnal most végzik az utolsó teszteket – a szakemberek abban bíznak, hogy 2023 előtt már „szolgálatba állhat”, sőt, kutatási és katonai célokra is használható lesz. Olvasd el: Átszeli az Atlanti-óceánt a Mayflower robothajó
 
Mesterséges intelligencia - Jól teljesít Kína első önvezető drónhordozó hajója
Mesterséges intelligencia - Jól teljesít Kína első önvezető drónhordozó hajója
 
„Pusztán tudományos szempontból – ez ezt a perspektívát támogatja Kína -  láthatunk majd kínai drónokat, felszínen és víz alatt, amelyek a Zhu Hai Yun-ról indulnak, hozzájárulva a katasztrófák mérsékléséhez vagy a környezeti megfigyeléshez – mondta el Matthew Funaiole, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa a Business Insider-nek.
 
Lehetséges az is, hogy a kínai hadsereg immár a Dél-kínai tengert használja hírszerzési küldetésekre.
 
A drónok felszínen és víz alatt is képesek navigálni. Az érkező és induló drónok miatt a Zhu Hai Yun széles fedélzettel rendelkezik. A hajó teljes hossza 88,5 méter, 18 csomós sebességet képes elérni, vagyis 33 kilométert tehet meg óránként.  
 
Legénység nélkül, távirányítóval, vagy akár autonóm navigációval is működhet a nyílt tengeren.
 
A különleges hajó a Dél-Guangdongi Tengerészeti Tudományos és Mérnöki Laboratórium által kifejlesztett IMOOS rendszert használja (Intelligent Mobile Ocean Stereo Observing System), amely a tengeri katasztrófák enyhítésére, a környezet megfigyelésére és információgyűjtésre alkalmazható.
 
A hajó egy új „tengeri faj”, mely forradalmi változásokat hoz az óceánok megfigyelésében – mondta a Technology Daily-nek Chen Dake, az ázsiai laboratórium igazgatója. Olvasd el: Önjáró robotcsónakok bukkantak fel Amszterdamban
 
 
Nem a Zhu Hai Yun azonban Kína legelső autónóm hajója. Idén egy másik, hasonló tulajdonságokkal rendelkező teherhajó is teljesítette első kereskedelmi és önálló útját, melynek neve Suzaku.
 
Mesterséges intelligencia-rendszerének köszönhetően 790 kilométert utazott nagyjából 749 tonnás teherrel, anélkül, hogy útja legnagyobb részében szüksége lett volna emberi beavatkozásra.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.