2022. 06. 11. - 08:00

Mesterséges intelligencia-siker: átszeli az Atlanti-óceánt a Mayflower robothajó

Mesterséges intelligencia-siker: átszeli az Atlanti-óceánt a Mayflower robothajó

Sikeresen átszelte az Atlanti-óceánt a Mayflower robothajó, amelyet mesterséges intelligencia ural. Egy 400 évvel ezelőtti történelmi utat ismételt meg ezzel.

Legénység nélkül kelt át az Atlanti-óceánon a Mayflower robothajó, melyet arra terveztek, hogy megismételjen egy 400 esztendővel ezelőtti utazást. Az eredeti Mayflower ugyanis ennyi ideje tette meg ugyanezt az utat.
 
Az új azonban egy autonóm hajó, melyet azért alkottak meg, hogy bemutassa a technológia fejlődését azon évszázadokhoz képest, amikor sok-sok ember indult el az Újvilágba.
 
A robothajó képes volt megtenni önállóan a 4400 kilométeres utat, az angliai Plymouthból a kanadai, Nova Scotia állambeli Halifaxig. 
 
Valójában az amerikai Massachusetts-ben kellett volna kikötnie, de közben Kanadába irányították, hogy kivizsgáljanak bizonyos problémákat, amelyet a hajó a tengeren tapasztalt. Olvasd el: Megkezdte történelmi útját a mesterséges intelligencia-hajó
 
Mesterséges intelligencia-hajó: a technológia fejlődésének kiváló példája
Mesterséges intelligencia-hajó: a technológia fejlődésének kiváló példája
 
Annyi bizonyos, hogy 1-2 hétig Halifaxban marad a „csodahajó” – ezt tervezik legalábbis a projekt vezetői.
 
A 15 méter hosszú, napelemes trimarán akár 10 csomós (azaz 20 km/órás) sebességre is képes. Az IBM alkotta fedélzeti mesterséges intelligencia (MI) navigációval közlekedik, hat kamerából és 50 érzékelőből gyűjt információkat.
 
A Mayflower április 29-én indult útnak az Egyesült Királyságból, útja körülbelül 3 hétig tartott volna Massachusettes-ig, de néhány technikai nehézség miatt Halifaxba terelték. Olvasd el: Vissza kellett fordulnia a mesterséges intelligencia-hajónak
 
Az IBM technológia azonban továbbra is a tervezett módon működik, a hajó továbbmegy Plymouthba, Massachusettsbe, majd Washington DC-be – mondta el Brett Phaneuf, a projekt igazgatója.
 
 
„A Mayflower által megtett út fáradságos volt és sok mindenre megtanított bennünket egy ilyen jellegű hajó tervezése, építése és üzemeltetése kapcsán, valamint a tengerészeti vállalkozás jövőjét illetően is” – tette hozzá.
 
Az eredeti Mayflower hajó 30 méteres volt, háromárbocos fából készült, vászonvitorlákkal és három csomós (6 km/órás) végsebességgel tudott haladni. Nagyjából 30 fős legénységet és 102 utast szállított Plymouthból Cape Codba, Massachusetts-be.
 
Az 1620-as átkelés több mint 2 hónapig tartott.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.