2023. 03. 22. - 09:15

Mesterséges intelligencia - Jön a GPT-4, a ChatGPT utódja

Mesterséges intelligencia - Jön a GPT-4, a ChatGPT utódja

Kiadta az OpenAI a GPT-4-et - rendkívül népszerű mesterséges intelligencia chatbotja, a ChatGPT legújabb verzióját.

Bejelentette az OpenAI vállalat a ChatGPT utódja, a GPT-4 érkezését. Az előbbi rendkívüli népszerűségre tett szert mesterséges intelligencia chatbotként. Olvasd el: Félelmetes ismerkedős szövegekkel áll elő a mesterséges intelligencia
 
Úgy hírlik azonban, az új modell képes reagálni a képekre - például receptjavaslatokat ad az összetevőkről készült fényképekből, valamint feliratokat és leírásokat készít. Akár 25 ezer szót is képes feldolgozni, körülbelül nyolcszor annyit, mint a ChatGPT. 
 
A ChatGPT-t 2022 novemberi indulása óta több millióan próbálták ki és alkalmazták.
 
Leginkább olyan kéréseket kapott, mint a dalok, versek, marketingszöveg írása, számítógépes kódok írása, valamint a házi feladatok elkészítése – bár a tanárok szerint a diákok nem használhatják ezt a mesterséges intelligenciát. 
 
Mesterséges intelligencia - Jön a GPT-4, a ChatGPT utódja
Mesterséges intelligencia - Jön a GPT-4, a ChatGPT utódja
 
A ChatGPT természetes, emberhez hasonló nyelvezetet használva válaszol a kérdésekre. Más írási stílusokat is képes utánozni, például dalszerzőket, szerzőket. Az internetet alkalmazza tudásadatbázisként.
 
Sokan kezdtek el aggódni a létezése miatt – attól tartanak, hogy egy nap számos, jelenleg emberek végezte munkát átvehet ez a mesterséges intelligencia. Olvasd el: Veszélyben a Google keresőrendszere a ChatGPT miatt?
 
Az OpenAI vállalat elmondása szerint 6 hónapot töltött a GPT-4 biztonsági funkcióival és megtanította azt az emberi visszajelzésekre. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az továbbra is hajlamos lehet dezinformáció megosztására.
 
A GPT-4 kezdetben a ChatGPT Plus előfizetői számára lesz elérhető, akik jelenleg havi 20 dollárt fizetnek a szolgáltatáshoz való prémium hozzáférésért.
 
Ez a verzió már működteti a Microsoft Bing keresőplatformját. A technológiai óriás 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba.
 
Egy élő demóban a GPT-4 már választ generált egy bonyolult adókérdésre – bár nem lehetett ellenőrizni a válaszát.
 
A GPT-4 a ChatGPT-hez hasonlóan a generatív mesterséges intelligencia egy fajtája. Utóbbi algoritmusokat és prediktív szöveget használ az új tartalom létrehozásához, utasítások alapján.
 
Az OpenAI szerint azonban a GPT-4 már fejlettebb érvelési készségekkel rendelkezik, mint a ChatGPT. A modell például három napirendhez képes megkeresni a rendelkezésre álló megbeszélés-időpontokat.
 
Az OpenAI új együttműködést jelentett be a Duolingo nyelvtanuló alkalmazással és a Be My Eyes-al is, egy látássérültek számára készült alkalmazással, hogy mesterséges intelligencia Chatbotokat hozzanak létre, amelyek segíthetik a felhasználókat a természetes nyelv használatában.
 
Elődeihez hasonlóan azonban az OpenAI is arra figyelmeztetett, hogy a GPT-4 még mindig nem teljesen megbízható: „hallucinálhat”. Hallucinációnak ebben az esetben azt a jelenséget nevezik, amikor a mesterséges intelligencia tényeket talál ki vagy érvelési hibákat követ el.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.